<strong>FAREN:</strong> Faren til Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen, under appellen på St. Hanshaugen onsdag kveld. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
FAREN: Faren til Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen, under appellen på St. Hanshaugen onsdag kveld. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Gråt for skjebnen til Martines venninne

Gir ikke opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Odd Petter Magnussen og hans støttespillere fortsetter kampen for at mannen som er etterlyst for voldtekt og drap på datteren Martine i London for mer enn sju år siden skal bli utlevert fra hjemlandet Jemen og få straffen for det han har gjort.

Under en følelsesladd markering på St. Hanshaugen i Oslo i kveld, «A Voice for Justice: en stemme for rettferdighet», falt en svært beveget Odd Petter Magnussen i gråt da han fortalte hvordan det har gått med en av venninnene som datteren Martine delte leilighet med i London.

Venninnen var så preget av det som hadde skjedd at hun seinere tok sitt eget liv med Martines skjebne som medvirkende årsak.

Dagbladet har vært i kontakt med jentas familie, som samtykker i omtalen.

Ris og ros Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som har støttet Magnussen og Martine-stiftelsen i arbeidet for at den ettersøkte Farouk Abdulhak skal bli pågrepet, var konferansier på den to timer lange markeringen der blant andre artistene Elisabeth Andreassen, Elisabeth Carew og Thomas Seeberg deltok - i tillegg til en representant for den britiske ambassaden i Norge.

<strong> SJU ÅR SIDEN:</strong>  Martine Vik Magnussen fra Nesøya i Asker var 23 år da hun ble voldtatt og drept natt til 14. mars 2008 i en kjeller i London. Foto: Privat/NTB Scanpix.
SJU ÅR SIDEN: Martine Vik Magnussen fra Nesøya i Asker var 23 år da hun ble voldtatt og drept natt til 14. mars 2008 i en kjeller i London. Foto: Privat/NTB Scanpix. Vis mer

Magnussen kunne ikke få fullrost den innsatsen som britisk politi og britiske myndigheter har lagt ned for å få forsøke å få utlevert drapssiktede til Storbritannia og til en rettssak der.

Men fortsatt har han svært lite rosende å si om den hjelpen han og støttespillerne har fått fra norske myndigheter i bestrebelsene på at drapssaken skal få et rettferdig ettermæle i rettsvesenet.

- Denne saken dreier seg ikke bare om Martine, men om alle som risikerer å komme ut i alvorlige situasjoner ute i verden, og som blir overlatt til et globalt rettssystem som har store hull og mangler. Vi kan ikke fortsette å ha det på den måten i en globalisert verden. Norge har jo omtrent bare utleveringsavtale med de nordiske landene, sier Martines far.

Innflytelsesrik Også Kjell Magne Bondevik støttet Magnussen i beskrivelsene av behovet for et strammere globalt rettsvern.

Ifølge Magnussen hadde Farouk Abdulhak tre ulike pass da han kom seg ut fra Storbritannia før grensene ble stengt; fra Syria, Egypt og USA.

Hans far er en innflytelsesrik forretningsmann i Jemen, med jemenittisk pass. Ifølge Magnussen var det faren som sørget for at sønnen også fikk pass fra Jemen slik at han kunne være trygg der.

- Internasjonal omtale av denne saken har vakt oppsikt, blant annet en sak i det amerikanske tidsskriftet Newsweek om farens sterke forretningsmessige tilknytning til Coca Cola. Da var vi nær en løsning på saken. Vi gir oss ikke nå heller, avrundet Magnussen.

Sju år siden Studenten Martine Vik Magnussen fra Nesøya i Asker ble 14. mars 2008 funnet voldtatt og drept i London. Den 23 år gamle kvinnen lå i en kjeller i en bygård der den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak hadde leilighet.

Det tok ikke lang tid før mistanken falt på den gang 21-årige Abdulhak.

Men innen han ble etterlyst, hadde han dratt til Jemen i farens privatfly. Der har han de siste sju åra levd et luksusliv i frihet fordi Storbritannia ikke har noen utleveringsavtale med Jemen.

<strong> ETTERLYST INTERNASJONALT I SJU ÅR:</strong>  Drapsetterlyste Farouk Abdulhak rakk å komme seg fra Storbritannia til Jemen med farens privatfly før han ble etterlyst internasjonalt for drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Scan Press.
ETTERLYST INTERNASJONALT I SJU ÅR: Drapsetterlyste Farouk Abdulhak rakk å komme seg fra Storbritannia til Jemen med farens privatfly før han ble etterlyst internasjonalt for drapet på Martine Vik Magnussen. Foto: Scan Press. Vis mer

Så raskt han blir pågrepet utenfor Jemen, blir han utlevert til Storbritannia.

<strong>MINNES:</strong> Vokalist Thomas Seeberg framfører en nykomponert melodi til minne om drepte Martine Vik Magnussen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
MINNES: Vokalist Thomas Seeberg framfører en nykomponert melodi til minne om drepte Martine Vik Magnussen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer