Gråt hysterisk i nødsamtale

Den drapstiltalte stemoren (24) gråt hysterisk i hele den 16 minutter og 42 sekunder lange telefonsamtalen med AMK-sentralen den kvelden stedatteren (3) døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Trondheim tingrett fikk i går høre opptaket av nødtelefonen, som tiltalte ringte inn klokka 19.34 tirsdag 5. november i fjor.

«Hun puster ikke» er noe av det første den hysteriske kvinnen sier. Så hikster hun fram noe om at «jeg trur hun ramla ned trappa» og «...lå sånn under meg». AMK (Akutt Medisinsk Kommunikasjonssentral) gir instruks i gjenoppliving, og vi får høre noe som virker som en desperat kamp for å få liv i det tre år gamle barnet. En 35 år gammel sykepleier, som bodde i husets andre etasje og åpnet døra for ambulansepersonellet, beskriver tiltaltes situasjon på denne måten:

- Hun var vel i sjokk, vil jeg tro. Hun sa veldig lite, men hun virket ikke direkte forvirret. Da jeg seinere fulgte henne ut til ambulansen og videre til sykehuset, ble hun veldig stille og apatisk.

Det er godt isolert mellom de to leilighetene i huset, så sykepleieren hadde ikke hørt noe fra naboen forut for at ambulansen kom.

Pepperkaker

Rett før treåringen døde, hadde hun besøk av ei venninne fra barnehagen. Sammen med tiltalte bakte de pepperkaker og malte trolldeigfigurer. Venninnen ble hentet av sin mor bare 15- 20 minutter før tiltalte ringte AMK-sentralen.

- Jeg kom for å hente datteren min noen minutter etter klokka 19 og ble der i cirka ti minutter. Der var det pepperkakebaking, trolldeigmaling og to jenter som var lykkelige. Alle var veldig glade, forteller mor til avdødes venninne.

Hosting

Fonetikeren Arne Kjell Foldvik har analysert lydbåndopptaket fra AMK-sentralen, blant annet for å finne ut om det inneholder lyder fra andre enn stemoren. Politiet mener at barnet kan ha vært i live mens nødsamtalen fant sted.

Foldvik har kommet til at det på ett sted er en lyd han oppfatter som hosting, sannsynligvis fra en annen og antakelig yngre person. Det er der hvor AMK-sentralen spør «Er det hun som hoster nå?» og tiltalte svarer «Nei, det er meg».

- Denne hostelyden høres forskjellig ut fra innringerens host. Jeg mener det kan være fra en yngre person ut fra at stemmebandene har en høyere grunntone hos et barn enn en voksen, pluss at størrelsen på munnhulen gir ulikt akustisk resultat, sier Foldvik.

Uidentifisert lyd

Et annet sted på båndet har han funnet en uidentifisert lyd han mener kan være et host.

- Denne lyden høres samtidig med tiltaltes gråt, slik at den ikke kan være laget av henne, mener Foldvik.

Tiltalte har en annen forklaring. Hun mener den uidentifiserte lyden kommer fra telefonrøret som blir lagt på gulvet, og at den annerledes hostelyden kommer av at hun brakk seg.

DRAPSTILTALT: Den 24 år gamle kvinnen nekter straffskyld for forsettlig drap på sin tre år gamle stedatter. Hun hevder at dødsfallet i november 2002 var en ulykke. Hun skal ha falt i kjellertrappa og besvimt, slik at hun ble liggende oppå stedatteren. Ifølge legene døde jenta av kvelning.