Gråt i begravelsen

SANDNESSJØEN (NTB): Justisminister Aud-Inger Aure (bildet) tok til tårene da hun skulle lese minneord over lensmannsbetjent Trond Kirkeby i dag. Kirkeby var en av de to politimennenene som ble skutt og drept på øya Austbø på Helgeland natt til onsdag i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Lensmannsbetjent Trond Kirkeby var en tjenestemann av aller beste støpning, sa justisminister Aud-Inger Aure da Kirkeby ble gravlagt fra Sandnessjøen kirke i dag.

  - I Justisdepartementet, og for meg personlig, oppleves Trond Kirkebys død som om vi har mistet en av våre, sa hun.

  Kirkebys kollega, lensmann Sigurd Wang, ble gravlagt i går. 800 mennesker fulgte i dag Kirkeby til hans siste hvile.

Beskytter

- Trond Kirkeby var vant med å ta viktige avgjørelser, men han tok også forholdsregler. Ingenting skjedde tilfeldig, samtidig som han også visste at hans utdannelse og yrkesvalg krevde ham fullt og helt og var rettet inn mot beskyttelse av andre, sa prost Birger Bentzen som forrettet i begravelsen. Han fortsatte:

  - Og så ble det nettopp som beskytter at han selv og hans gode venn Sigurd Wang møtte døden, og det på en av de mest fredfulle plasser en kan tenke seg i verden.

  I likhet med familien til lensmann Sigurd Wang, hadde også Kirkebys nærmeste familie bedt om at begravelsen skulle gjøres så alminnelig som mulig. Men ettersom Kirkeby falt i tjeneste, satte hans politikolleger sitt preg på begravelsen.

  14 politimenn ikledd politiets paradeuniform dannet æresvakt inne i kirken. Nestlederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, holdt minneord over sin døde kollega.

Viste engasjement

- Takk, Trond, for at du var den du var, sa Johannessen.

  - Du viste menneskelighet og varme overfor mennesker rammet av tragedie. Vi sørger i din ånd, Trond, ved å vise engasjement, varme og menneskelighet, sa han.

  Også idrettslivet i Sandnessjøen hedret Kirkeby som var trener for flere lag, blant annet jentelaget i fotball. Representanter for laget, og to av de små jentespillerne, la ned krans på Kirkebys båre, og roset ham for hans innsats for idrettslivet.

  Begravelsen ble overført på storskjerm til Stamneshallen slik at de som ikke fikk plass i kirken, likevel kunne følge seremonien.

  Lensmannsbetjent Trond Kirkeby ble bare 41 år. Han etterlater seg kone og tre døtre på 3, 8 og 12 år.

GRÅT: Justisminister Aud-Inger Aure gråt åpenlyst da hun skulle lese minneord over lensmannsbetjent Trond Kirkeby i dag.