Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Gråt i møte med ofrene

Rutinert helsepersonell har siden nyttårsaften hatt ansvaret for å behandlet de skadde flodbølgeofrene. Det har vært en tøff belastning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er ting som virkelig har berørt oss. Når pasientene forteller om da bølgen kom, hvordan de ble skylt vekk fra sine nærmeste, hvordan de har kommet seg gjennom dagene og at de ikke har visst hvor de nærmeste har vært. Slike ting..., sier avdelingssykepleier Gunnar Grømer ved den akuttopprettede avdelingen for hjemkomne skadde norske turister ved Ullevål universitetssykehus. Avdelingen har fått navnet Asiaposten.

Tøft

Her har omkring 30 ansatte jobbet bare med de norske turistene siden nyttårsaften. Det har vært tøffe tak for de rutinerte legene og sykepleierne.

-  Det har noe med mengden å gjøre. Vi er vant til ulykker og alvorlige skjebner. Men noe av dette fikk vi i tillegg et inntrykk av gjennom media, ved siden av. Det har vært veldig spesielt og tøft. Da jeg kom hjem på søndag kveld etter å ha jobba hele nyttårshelga var jeg gåen. Helt gåen. Jeg har aldri opplevd noe slikt, forteller lege og assisterende divisjonsdirektør Olav Røise.

De ansatte ved posten har snakket med krisepsykologer.

-  Selv om vi var delvis forberedt, har dette overgått alt annet jeg har vært med på. Det å sitte inne hos en pasient og høre på historiene har vært tøft, forteller Grømer.

-  Å høre om tap via media er en ting. Men når pasientene selv forteller om tap, er det nesten som å tape noen selv. Vi har grått i møte med enkeltpasienter, forteller Røise.

-  Til tider har det vært kjempetøft å høre alle historiene. Men det har vært veldig ok å få være med og bidra, sier sykepleier Andrea Moe.

Plastisk kirurgi

47 skadde turister, ca. 10 av dem svenske, resten norske, fra hovedsakelig Thailand, men også noen fra Sri Lanka har den siste uka blitt brakt til Asiaposten. Her har pasientene blitt lagt rett i isolat. På grunn av smittefaren har helsepersonellet brukt munnbind, frakker og hansker i arbeidet.

-  I begynnelsen måtte man ha smittevernutstyr bare man gikk inn døra til posten. Nå har vi det bare når vi går inn til pasientene, forteller avdelingssykepleier Gunnar Grømer.

Greier seg

Hver dag har legene og sykepleierne utført operasjoner.

-  Fysisk har skadene vært små. Den psykiske delen har vært større, sier Røise.

-  Det er vanskelig å si hvordan det vil gå med pasientene om noe tid. Men vi følger dem opp flere ganger i etterkant, når de har kommet hjem. Det er viktig å huske på at det ikke er tilfelle at alle som har opplevd dette, vil få traumer. De fleste greier seg faktisk veldig greit, sier psykiatrisk sykepleier Per Ladegård ved det psykososiale teamet.

Andre sykehus i landet har også tatt imot skadde nordmenn, men Ullevål har behandlet flest. Nyttårsaften kom den største gruppa på 20 personer. Åtte av pasientene har vært barn under 15 år. Åtte pasienter var fortsatt igjen på Asiaposten i går. I dag blir den etter planen stengt. Det er nå ikke ventet flere pasienter fra katastrofeområdene til Ullevål.

BLE RØRT: - Vi har grått i møte med disse menneskene, forteller sykepleier Gunnar Grømer (t.v.), og lege Olav Røise ved Asiaposten på Ullevål universitetssykehus som har behandlet de skadde hjemkomne nordmennene fra flomområdene.
TIL PASIENTENE: En vakt tar med seg blomster inn til pasientene på Asiaposten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media