FOLKEFEST: Ski VM i Oslo i 2011 var en fest, her fra herrestafetten som Petter Northug og de andre dro i land foran fullsatte tribuner. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FOLKEFEST: Ski VM i Oslo i 2011 var en fest, her fra herrestafetten som Petter Northug og de andre dro i land foran fullsatte tribuner. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- Gråt ikke over OL, gled deg heller over VM

OL ville ikke blitt den samme folkefesten, mener Gudmund Skjeldal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er litt sorg, litt lettelse og litt fordeling av skyld dagen etter at OL-planene ble parkert av Høyre.

Tidligere toppløper, idehistoriker, journalist og forfatter Gudmund Skjeldal er ikke blant de som er skuffet over at det ikke blir noe Oslo OL i denne omgang.

- Jeg vil si det sånn: Gråt ikke over OL, gled deg heller over VM. Ski VM i 2011 var en fantastisk fest. En høytid, om du vil. Det kan bli det samme i Trondheim. Og i Oslo i en mindre skala hvis de går for eksempel skiskyting-VM, ishockey-VM eller skøyte-VM. Det er mange idrettsarrangementer det er verdt å kjempe om å få i stedet for OL, sier Skjeldal til Dagbladet.

- Topptungt Trondheim søker trolig om ski-VM i 2021. Oslo-idretten kjemper også for bygging av ishaller, skiskytinganlegg og skøytehall, som vil kunne brukes i mesterskap.

- Jeg synes ikke vi burde trenge et OL eller IOC for å bygge ut det vi trenger av idrettshaller, sier Skjeldal.

Han er ikke imponert over verken idrettslederne som ledet OL-kampen eller politikerne som behandlet spørsmålet.

- Det ble et topptungt initativ, og det framstod som rart å argumentere med at det er dobbeltmoralsk å følge med OL uten å ville arrangere det selv. Idrettslederne har også vært blinde for det politiske feltet de har trampet inn i.

- Samtidig burde Regjeringen og Stortinget grepet inn mye tidligere, slik det skjedde i Sverige. De kom altfor seint på banen, og lot Oslo kommune og idretten blø altfor mye penger. Det må være lærdommen, til neste gang idretten og en by i Norge tenker på å søke et OL, sier Skjeldal.

200 millioner Arbeiderpartiets Raymond Johansen, byrådslederkandidat i Oslo til neste års kommunevalg, rettet i går en tilsvarende kritikk mot det sittende byrået i Oslo.

- Det Høyre-styrte byrådet i Oslo har altså brukt 200 millioner kroner på en prosess som ikke engang blir realitetsbehandlet av regjeringen, sa han.

Svein Harberg, idrettspolitisk talsmann i Høyre og leder av Stortingets kulturkomite, svarte at at han fant det underlig at Ap har ventet med å si at OL-prossessen burde ha blitt stanset og at de selv burde ha flagget standpunkt tidlig.

Den svenske regjeringen varslet tidlig at den var negativ til planene om et OL i Åre i 2022.

PÅ TUR: Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang og Jens Stoltenberg på en skitur i Oslomarka fra Frognerseteren i forbindelse med aksjonen Hvit Vinter, vinteridrettens klimakampanje.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PÅ TUR: Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang og Jens Stoltenberg på en skitur i Oslomarka fra Frognerseteren i forbindelse med aksjonen Hvit Vinter, vinteridrettens klimakampanje. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer