- Gråt ikke over OL, gled deg heller over VM

OL ville ikke blitt den samme folkefesten, mener Gudmund Skjeldal.

FOLKEFEST: Ski VM i Oslo i 2011 var en fest, her fra herrestafetten som Petter Northug og de andre dro i land foran fullsatte tribuner. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FOLKEFEST: Ski VM i Oslo i 2011 var en fest, her fra herrestafetten som Petter Northug og de andre dro i land foran fullsatte tribuner. Arkivfoto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er litt sorg, litt lettelse og litt fordeling av skyld dagen etter at OL-planene ble parkert av Høyre.

Tidligere toppløper, idehistoriker, journalist og forfatter Gudmund Skjeldal er ikke blant de som er skuffet over at det ikke blir noe Oslo OL i denne omgang.

- Jeg vil si det sånn: Gråt ikke over OL, gled deg heller over VM. Ski VM i 2011 var en fantastisk fest. En høytid, om du vil. Det kan bli det samme i Trondheim. Og i Oslo i en mindre skala hvis de går for eksempel skiskyting-VM, ishockey-VM eller skøyte-VM. Det er mange idrettsarrangementer det er verdt å kjempe om å få i stedet for OL, sier Skjeldal til Dagbladet.

- Topptungt Trondheim søker trolig om ski-VM i 2021. Oslo-idretten kjemper også for bygging av ishaller, skiskytinganlegg og skøytehall, som vil kunne brukes i mesterskap.

- Jeg synes ikke vi burde trenge et OL eller IOC for å bygge ut det vi trenger av idrettshaller, sier Skjeldal.

Han er ikke imponert over verken idrettslederne som ledet OL-kampen eller politikerne som behandlet spørsmålet.

- Det ble et topptungt initativ, og det framstod som rart å argumentere med at det er dobbeltmoralsk å følge med OL uten å ville arrangere det selv. Idrettslederne har også vært blinde for det politiske feltet de har trampet inn i.

- Samtidig burde Regjeringen og Stortinget grepet inn mye tidligere, slik det skjedde i Sverige. De kom altfor seint på banen, og lot Oslo kommune og idretten blø altfor mye penger. Det må være lærdommen, til neste gang idretten og en by i Norge tenker på å søke et OL, sier Skjeldal.

200 millioner Arbeiderpartiets Raymond Johansen, byrådslederkandidat i Oslo til neste års kommunevalg, rettet i går en tilsvarende kritikk mot det sittende byrået i Oslo.

- Det Høyre-styrte byrådet i Oslo har altså brukt 200 millioner kroner på en prosess som ikke engang blir realitetsbehandlet av regjeringen, sa han.

Svein Harberg, idrettspolitisk talsmann i Høyre og leder av Stortingets kulturkomite, svarte at at han fant det underlig at Ap har ventet med å si at OL-prossessen burde ha blitt stanset og at de selv burde ha flagget standpunkt tidlig.

Den svenske regjeringen varslet tidlig at den var negativ til planene om et OL i Åre i 2022.

PÅ TUR: Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang og Jens Stoltenberg på en skitur i Oslomarka fra Frognerseteren i forbindelse med aksjonen Hvit Vinter, vinteridrettens klimakampanje.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
PÅ TUR: Gudmund Skjeldal, Vegard Ulvang og Jens Stoltenberg på en skitur i Oslomarka fra Frognerseteren i forbindelse med aksjonen Hvit Vinter, vinteridrettens klimakampanje. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer