Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråt og frykt i Kosovo

- Mange av de lokalt ansatte i OSSE brøt sammen i gråt da de fikk vite at organisasjonen trekker seg ut av Kosovo i dag. Det sier stabssjef for de ca. 1400 OSSE-observatørene, general Bjørn Nygård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Særlig de lokalt ansatte albanerne har grunn til frykt. De frykter drap, voldtekt og plyndring fra serbiske bander hvis NATO-fly bomber serbiske militære mål.

Kilder i den amerikanske kongressen sa i går kveld at president Bill Clinton snart vil gi beskjed om en robust og grundig bombeaksjon mot serberne som ville sette amerikanske liv i fare.

Det er all grunn til å regne med at bombene vil hagle over serbiske milinære mål til uka. Hvis det skjer tror Nygård situasjonen blir vanskelig og bekymringsfull for de rundt 1000 lokalt ansatte.

OSSE-observatørene skulle etter planen begynne evakueringen fra Kosovo klokka 05.00 i dag tidlig. Evakueringen åpner for NATO-bombing etter at fristen for at serberne skal etterleve verdenssamfunnets krav går ut, trolig onsdag neste uke.

Slutten for serberne

- Et stort flertall av serberne i Kosovo skjønner at NATO-bombing betyr slutten for serberne her i Kosovo. Spørsmålet er om de vil forlate Kosovo rolig, eller om mange av dem vil gå berserk, og ta ut alt de føler av hat før de drar, sier en som kjenner Kosovo svært godt til Dagbladet.

- Mange frykter de lange knivers natt når NATO-flyene kommer, sier han. Av frykt for egen sikkerhet vil han ikke stå fram med navn, men han sier dette: - Mange vanlige serbere som man møter, sier de vil ta revansje hvis NATO bomber, og la det gå utover tilfeldige serbere.

Frykten råder

- Det er særlig mange jenter og kvinner som er redde. De frykter voldtekt, sier han.

De lokale OSSE-ansatte i Kosovo dro rett hjem til sine familier i går. Det er grunn til å tro at de som har jobbet for OSSE, som oppfattes som vestlige og dermed spesielt fiendtlige overfor serberne, er spesielt utsatt.

De OSSE-ansatte fikk utbetalt lønn for 14 dager, og løfte om å få jobbene tilbake hvis OSSE kommer tilbake til Kosovo igjen.

Vanskelig evakuering

Da de utenlandske OSSE-observatørene startet evakueringen i dag tidlig var de helt uvitende om hva dagen ville bringe.

Hvis de oransje bilene kommer ut av Kosovo, og til Skopje i nabolandet Makedonia løpet av dagen, har det vært en god dag. Hvis ikke vil OSSE-formann Knut Vollebæk ha minst én søvnløs natt å se fram til.

Til tross for Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovics forsikringer om at OSSE-observatørene skal ha fritt leide ut av Kosovo, er det få som føler seg sikre på at alt vil gå bra.

En ting man frykter er at grupper av sivile vil sette opp veisperringer, og at veisperringene vil ha myndighetenes stilltiende støtte.

Serberne har de siste ukene fraktet mange tusen nye soldater inn i Kosovo. Mange av dem er oppmarsjert på grensa til Makedonia, der OSSE-observatørene etter planen skal kjøre i dag, og flere veier er minelagt.

Øverstkommanderende for de serbiske styrkene i Kosovo har lovet å knuse den albanske geriljahæren UCK hvis NATO bomber.

Stabssjef Nygård nøyer seg likevel med å være bekymret for været når OSSE-observatørene evakueres for å forberede en mulig bombing.

Strabasiøs reiserute


- Det har snødd tett de siste dagene. Det kan bli en strabasiøs tur, sier han. OSSE har lagt opp ei rute de vil følge. Men hvis de møter hindringer har de flere alternative veier de kan ta, sier Nygård.

Han sier at de utenlandske observatørene ikke er nervøse for hva som møter dem i dag, men at de fleste er lei seg for fredsoppdraget de aldri fikk fullført.