«Gråt og skrik jeg ikke har hørt fra et barn før»

En voldsom stank og hjerteskjærende barnegråt fikk naboene til å slå alarm. Barnevernet ble varslet allerede i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Altaposten brakte i går et intervju med paret som bor i naboleiligheten til kvinnen og hennes fire år gamle sønn. Det var de som tok kontakt med barnevernet og politiet.

-  Vi merket plutselig lukt, nei, direkte stank, fra den andre leiligheten. Det var til tider så ille at vi måtte brekke oss, forteller paret til avisa.

-  Plutselig en dag her for halvannen uke siden hørte jeg gråtelyder fra naboleiligheten, der badet ligger. Det var en type gråt og skrik jeg ikke har hørt fra et barn før. Det gjorde at jeg virkelig ble bekymret, sier mannen til Altaposten.

Etterpå ble det stille.

-  Vi hørte ingenting fra leiligheten på tre dager. Det eneste var bråk fra der vi vet at badet ligger. Akkurat som om noen romsterte der inne. Dette foregikk lenge, sier kvinnen.

Paret anslår at barnet bare har vært ute tre ganger det siste året. De mener det er naboers plikt å slå alarm ved mistanke:

-  Man må huske at det fort kunne gått galt, sier de to.

Blek og avmagret

Det var ved 21-tida onsdag i forrige uke at politiet i Alta fant den fire år gamle bleke og avmagrede gutten på do inne i leiligheten i Alta. I går fortalte lensmann Tor Johansen om synet som møtte betjentene. De har betegnet det som «det verste de har sett»:

Hermetikkbokser og bleier lå strødd. Det var kaos i leiligheten.

Moren satt i stua, mens gutten oppholdt seg i en krok på badet. Bleiene lå strødd rundt ham, ifølge Alta-lensmannen.

Politiet i Alta frykter at gutten kan ha levd i isolasjon mer eller mindre hele sitt liv:

-  Alt kan dessverre skje, sier politiadvokat Are Meedby til Altaposten.

Full etterforskning

Alta kommune innrømmer at barnevernet i fjor mottok bekymrede meldinger om gutten.

Barnevernet oppfattet ikke forholdene som så graverende som det politiet avdekket da de tok seg inn i leiligheten i forrige uke, ifølge sosialsjef Fritz Solhaug.

En annen årsak til at gutten ikke ble fulgt opp, er at familien tidvis skal ha oppholdt seg i utlandet.

Politiadvokat Are Meedby sier til Dagbladet at politiet vil etterforske om oppfølgingen av barnet er i tråd med regelverket. Politiet vil også undersøke om gutten har vært på obligatoriske helsekontroller, eller om han har uteblitt uten at noen har slått alarm.

Politiet gjennomføre avhør med barnets far for å kartlegge hans rolle i forhold til isolasjonen. Han skal jevnlig skal ha kommet med dagligvarer til ekskona og deres fireårige barn.