Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråt på Dåvøys skulder

Den tidligere Bastøygutten Jarl Eik slapp tårene løs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere Bastøygutten Jarl Eik slapp tårene løs og gråt på barne- og familieminister Laila Dåvøys skulder.

Rapporten om den dårlige behandlingen av institusjonsbarn i etterkrigstidens Norge skapte en voldsom følelsesmessig reaksjon hos den uføretrygdede Eik, og statsråd Dåvøy følte seg kallet til å roe mannen.

Men mandagens rapport om at barnehjems- og skolehjemsbarn ble utsatt for omfattende omsorgssvikt og grove overgrep - også seksuelle - fra krigen sluttet og fram til 1980, skapte også glede.

Grundig arbeid

- Befring-utvalget har gjort et grundig arbeid. Jeg mener det arbeidet de har utført vil få stor betydning for tidligere barnehjemsbarn og skolehjemsunger, sier Ola Ødegaard, leder av Stiftelsen Rettferd for taperne, til NTB.

Han peker på at utvalget spesielt har tatt for seg oppreisningsspørsmålet og hva samfunnet nå kan gjøre for å råde bot på de grusomme forholdene disse barna har vært utsatt for.

- Det som også er veldig solid ved Befring-utvalget er at vi nå har fått en ny og sterk dokumentasjon av overgrep mot disse ungene. Og jeg er særlig glad for at de også har tatt med seg spesialskoleungene, for det viste seg å være slik at de fleste barnehjemsbarn havnet på nettopp spesialskoler, sier Ødegaard.

Erstatning nå?

Jarl Eik er talsmann for Oslo-gruppa av barnehjemsbarn. Han er sterkt skeptisk og skuffet over rapporten og mener at det hele var et spill for galleriet.

- Smålig. Hvorfor kunne de ikke gi oss erstatning med det samme? De kunne gitt oss 725.000 kroner, så kunne vi også gi noe til våre barn og barnebarn. Da hadde vi fått noe igjen for det vi har vært igjennom mens vi fortsatt lever, sa en meget oppbrakt tidligere barnehjemsgutt etter at professor Befring hadde overlevert sin rapport til statsråd Dåvøy.

Ikke mer gransking

Taperforeningens leder derimot mener utvalgsrapporten er et meget godt grunnlag for videre arbeid, og at det nå ikke er behov for ytterligere nasjonal gransking.

- Vi har tidligere krevd nasjonal gransking, men det kravet har vi nå gått bort fra. Vi aksepterer fullt ut det Befring-utvalget har lagt fram. I praksis gjelder den hele landet. Den rapporten er så sterk og grundig at det ikke er grunnlag for å sette i gang noen ytterligere granskinger rundt om i landet, sier han.

Han vil nå heller sammen med departementet og statsråden se på oppreisningsspørsmålet og veien videre.

Tar imot unnskyldningen

- Statsråden ba om unnskyldning på det offentliges vegne. Hvordan reagerer du?

- Jeg tar imot unnskyldningen og mener at den betyr vel så?mye som å få noen kroner i lommeboka, sier Ola Ødegaard

- Den moralske og etiske oppreisningen den unnskyldningen gir, betyr vel så mye som å få 50.000 eller 100.000 kroner i erstatning.

Ødegaard opplyser at han er invitert til møte med statsråden en av de aller nærmeste dager for å stake ut kursen videre. Her skal de blant annet drøfte konkret hva slags erstatningsform og beløp som kan komme på tale, og også andre tiltak som det kan være aktuelt å sette i verk.

Han vil også ta opp hva man skal forholde seg til dem som hittil ikke har hatt mot eller krefter til å melde seg. Nå kan de ha fått et nytt håp, mener Ødegaard.

(NTB)

GRÅT: Statsråd Laila Dåvøy (KrF) forsøkte mandag å roe den sterkt opprømte Jarl Eik etter at hun hadde fått rapporten om den dårlige behandlingen av institusjonsbarn i Norge i etterkrigstiden.
SKUFFET: Jarl Eik, talsmann for Oslo-gruppa av barnehjemsbarn, som var sterkt skeptisk og skuffet over barnehjemsrapporten; han mente det hele var et spill for galleriet.
FORNØYD: Ola Ødegård, leder for Taperforeningen, var svært fornøyd med rapporten om behandlingen av barnevernsbarn etter krigen. Her takker han barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) for at hun tok initiativet til utredningen, som mandag ble overlevert statsråden fra utvalgets leder, professor Edvard Befring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media