Gråt, sult  og hete

De nesten nakne barna som ble satt fri fra skole nummer 1 i Beslan i går, fortalte historien om grusom hete og luft så tjukk som tåke. Mer enn 300 barn og voksne er fremdeles gisler i Nord-Ossetia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Foreldre kler av sine barn for at de skal holde ut i heten inne i gymsalen. Bildene av de skrikende, nakne småbarna som ble båret i sikkerhet, fortalte om harde påkjenninger.

Litt mat

Ifølge gislene som i går slapp ut, hadde barna fått noe mat som ble funnet i kantina. De hadde drukket vann fra springen, men dette kan være farlig fordi vannet kan være fullt av bakterier.

Det var eksplosjoner og av og til spredt skyting fra skoleområdet i går. En bil som sto parkert like ved skolen, skal ha blitt skutt i filler og deretter eksplodert. Svart røyk steg opp fra området.

Opplysninger går ut på at gisseltakerne skyter når de tror noen nærmer seg skolen.

Seint i går kveld var det to nye kraftige eksplosjoner. Terroristene skjøt trolig med granater.

Hovedoppgave

President Vladimir Putin forsikret i går en lamslått befolkning om at alt blir gjort for at gislene skal komme ut i live.

-  Vår hovedoppgave er selvsagt å redde livene og spare helsa til dem som ble gisler, sa Putin.

Presidenten legger språket i et toneleie folk forstår.

Ingen vil i den dramatiske situasjonen som har oppstått si noe om behovet for å forfølge og knuse terrorister hvor de enn måtte befinne seg.

Alle vet hvor de befinner seg, og alle vet hva som skjer hvis de nå skal «knuses».

Bortsett fra løslatelsen av et trettitall gisler, barn under tre år og deres mødre, var det ingen synlig framgang i samtalene med terroristene i går.

Ryggen mot veggen

De 17 terroristene har nå ryggen mot veggen. Mens verdenssamfunnet, Russland og vanlige tsjetsjenere vender seg mot dem, har de ingen steder å hente sympati.

Ved å ta barn som gisler har de gått over en grense, det er neppe noen vei tilbake.

De vil ikke bli hyllet som helter av sine egne, slik tsjetsjenske terrorister som har stått bak utrolige aksjoner før dem er blitt. Russland er i sjokk over at barn er tatt som gisler. Med en slik strategi har terroristene ytterligere isolert seg.

Dette gjør imidlertid ikke gislenes situasjonen lettere.

Høy æreskodeks

Talsmannen for terroristene kalte seg i går «mannen fra fjellene», noe som uttrykker stolthet og høy æreskodeks, slik det er vanlig blant de stolte fjellfolkene i Nord-Kaukasus.

Den kjente barnelegen Leonid Roshal, som i går møtte gisseltakerne, svarte da at ekte fjellfolk ikke tar barn som gisler.

Familiepress

Russiske myndigheter sier de vet hvem noen av gisseltakerne er, og at de forsøker å komme i kontakt med deres slektninger.

De vil forsøke å få slektningene til å ringe gisseltakerne, for å overbevise dem om at det de gjør er fryktelig galt.

FRYKTENS BLIKK: Her stormer en mor i sikkerhet med sitt lille barn da 31 gisler ble løslatt i går. De løslattes øyner fortalte om harde påkjenninger, frykt og redsel.