Gråt til det skjulte kamera

Gratulerer, Terje Tune - du har gjort flyktningene århundrets bjørnetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLK HAR GJORT verre ting enn han, sier Terje Tunes forsvarer, John Chr. Elden. Men det er en forskjell på å bli tatt med buksene nede og å få dem revet av, slik TV2 gjorde med herr Tune. Dermed er krangelen mellom journalister og advokater i gang. Staff raser som vanlig, resten vasker hendene. De sikreste taperne i denne kvasidebatten er de flyktningene og asylsøkerne som har et reelt beskyttelsesbehov. Dem er det nemlig ingen som snakker om. Media er isteden full av tåredryppende historier om den såkalt snille og velmenende hr. Tune og hvor tungt han tar denne avsløringen personlig. Langt færre er opptatt av hva Tune faktisk nå har gjort mot asylsøkere og flyktninger. At menneskesmuglere fabrikkerer tortur- og lidelseshistorier, er ikke noe nytt. De som smugler heroin og mennesker, er kyniske svin, som lever av løgn og ikke har skrupler med å dumpe flyktninger i havet dersom det passer, vel å merke dersom inngangsbilletten er betalt. Det er disse folkene, som frakter mennesker i varebiler så de blir kvalt, som har gjort verre ting enn Tune. Og likevel: Den neste reelle asylsøkeren som kommer til Norge, vil oppleve en høyere terskel for å bli trodd. Han vil oppleve at opinionen ser på ham som en sannsynlig bløffmaker. Han vil oppleve at mottakerapparatet er enda en tanke mer mistroisk og går enda nøyere gjennom hans historie. Og herr Tune har litt av fortjenesten for dette.

FØR VAR ADVOKATER generelt en respektert gruppe. På linje med leger. Nå har legene for lengst blitt avslørt som grådige måker som gjør hva det skal være for en gratis middag, og det samme gjelder tydeligvis en del advokater. Legenes renommé lar seg neppe redde, kanskje heller ikke advokatenes. Når advokatfullmektiger står og henger som blodhunder utenfor asylmottakene for å skaffe kunder, burde det jo ringe en bjelle hos en og annen arbeidsgiver. Ikke bare en bjelle, men en diger, dundrende klokke. Når det drives verving av kunder med mobiltelefon og kontantkort i premie, burde det springe en hel bombe i hjernen på enkelte ledere ved advokatkontorene. Og hvor skulle så mottakerne av vervepremien ringe? Ikke til Russland, og ikke til Somalia. Det ville slukt hele kortet på 1- 2- 3. Det eneste tellerskrittene på et kontantkort holder til, er å ringe til et advokatkontor i Norge. Så kan de kanskje få ankesaken også og fakturere noen flere timer.

HAR JURISTER SJEL? spurte Jens Bjørneboe. Helt sikkert. Det er mange hardt arbeidende og ærlige advokater. Men i tillegg har vi de siste åra blitt velsignet med såkalte kjendisadvokater. En del av dem inviterer Se og Hør og Bonytt hjem for å vise fram sin luksuriøse bostandard. Enkelte har eneboliger som i en nødssituasjon godt kunne huset tretti asylsøkere på baderommet. Man skjønner godt av disse folkenes kolleger misunner dem, og at de derfor står på som bare fy for å skaffe seg asylsaker. Klarer du over 200 saker på noen måneder, er du jo en skikkelig racer. Det er jo ofte snakk om å stå på ei liste, motta en faks, ta en telefon og sende faksen videre, noe som gir en helt grei timebetaling. Sånt blir det kule eneboliger av. Rettssikkerheten i dette får andre ta seg av, men jeg har en mistanke om hva som skjedde med den. Et par år med asylsaker tett som hagl, så er Ullerntoppen neste stopp. I sin nye enebolig kan de så invitere kolleger på dyr, velsmakende rødvin og eksotisk mat, for eksempel av spennende asiatisk opprinnelse, naturligvis tilberedt av huseieren selv, som er veldig opptatt av crossoverkjøkken.

MENS MATEN synker og sigaren kuperes til konjakken, ligger flyktningmottaket på Lysaker et steinkast unna.

Der er det etter hvert blitt fullt av småkjeltringer. Poenget er at de står utenfor mottaket - og har høy utdannelse.

Det burde de hardt arbeidende og ærlige advokatene gjøre noe radikalt med, istedenfor å gråte over TV2s metoder. Den eneste grunnen til at de bør gråte, er hvis boka om Tune, med en tittel à la «Min versjon» - når bokhyllene før julesalget.