GIKK TIL POLITIET: Mora til kjæresten til den mindreårige jenta, gikk til politiet med loggen med den seksualiserte chattingen mellom læreren og jenta. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
GIKK TIL POLITIET: Mora til kjæresten til den mindreårige jenta, gikk til politiet med loggen med den seksualiserte chattingen mellom læreren og jenta. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Gråtende bekreftet jenta: overgriperen var læreren

Kjæresten til den mindreårige jenta trodde det var en annen gutt i bildet. Svaret lå på pc-en hennes: Det var læreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Læreren dukket ikke opp til skolestart etter helga. Men det gikk ikke mange timer før «halve» bygda summet av rykter om at læreren var pågrepet av politiet på vei til jobb denne mandagen i mai.

Etter at læreren tilsto sex med to elever under 16 år, ble suspendert fra lærerjobben og fratatt hobbyen som idrettsleder samtidig som alle berørte bor i bygda, har «alle» en mening om lærer- og elevforholdet på Ringebu.

Straffesaken kommer i Sør-Gudbrandsdal tingrett, trolig på nyåret. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland avgjør om det blir en forenklet og lukket tilståelsessak, slik politiet innstiller på.

Statsadvokaten hadde ikke vurdert saken ferdig i går.

En annen gutt Opprullingen startet med mistanke fra en sjalu kjæreste til en av jentene. Han hadde på følelsen at det var en annen gutt som fanget oppmerksomheten til jenta, som er under den seksuelle lavalder.

ADVOKAT: Advokat Tor Kolden forsvarer den overgrepssiktede læreren. Kolden sier at læreren er opptatt av å gjøre opp for seg. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
ADVOKAT: Advokat Tor Kolden forsvarer den overgrepssiktede læreren. Kolden sier at læreren er opptatt av å gjøre opp for seg. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

Da kjæresten og hans familie dro på ferie utenlands og langt bort noen uker rundt påske i år, fikk den mindreårige jenta låne PC-en hans.

På PC-en lå svaret lagret på hvem kjæresterivalen var. Den andre «gutten» var læreren.

En kopi av en chattelog på MSN i en to ukers periode med «seksualisert innhold» etterlot ingen tvil om hvem som hadde utvekslet meldinger i intense perioder.  

Gråtende bekreftet jenta de elektroniske sporene: det var læreren.

Tapere overalt Da satt kjæresten og hans foreldre igjen med et dilemma som pekte mot tapere i alle retninger: skal vi låse PC-en ned i en skuff og late som ingenting? Og hvis vi går til politiet — blir skaden større eller mindre da?

- Vi snakket mye om det før vi som voksenpersoner måtte ta en avgjørelse. Det ville blitt ubekvemt i et tett lokalsamfunn i overskuelig framtid uansett hva vi gjorde eller ikke gjorde, sier kjærestens mor til Dagbladet.

- Jenta skulle vi greie å hjelpe. Blant flere vi tenkte på, var familien til læreren. De hadde jo ikke noe med dette å gjøre. Det som var avgjørende for at vi gikk til politiet, var hensynet til nye jenter som ville komme i klassen hans. Vi hadde ingen garanti for at det ville stoppe med dette. Og sånne forhold skal vi ikke utsette ungene våre for, sier moren.

Tre uker Hun startet med å spørre seg fram på sedelighetsavdelingen i Gudbrandsdal politidistrikt på Lillehammer.

Chatteloggen ble tatt på alvor.

Tre uker seinere ble læreren vinket til side av politi en mandag morgen på vei til skolen. Det samme ble jenta på sin skolevei.

LES HELE HISTORIEN: I Dagbladet i dag forteller mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste om hvordan overgrepene ble avslørt. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012
LES HELE HISTORIEN: I Dagbladet i dag forteller mora til den ene fornærmede jentenes kjæreste om hvordan overgrepene ble avslørt. Foto: FAKSIMILE DAGBLADET LØRDAG 10. 11 2012 Vis mer

- Det var en veldig vanskelig dag for henne, blant annet med mange timers ventetid gatelangs for å få forklare seg på Barnehuset. Samtidig surret ryktene på skolen og etter hvert i hele bygda.

Til rektor Dagen etter banket ei annen jente i samme klasse på døra til rektors kontor for å fortelle at også hun hadde vært utsatt for seksuelle overgrep fra læreren.

Siktelsen ble utvidet til seksuell omgang med to mindreårige under 16 år (straffelovens paragraf 193) og misbruk av stilling til å skaffe seg sex (straffelovens paragraf 196).

Konfrontert med chatteloggen kom den ustraffede læreren med tilståelse for begge forholdene.

- Angrer du på at du gikk til politiet med innholdet i din sønns pc?

- Nei, selv om det er, og fortsatt vil være, vanskelig for flere som ikke har skyld i dette. Hvis disse forholdene ikke hadde blitt luftet ut, er jeg redd for at vi ville fått reine Bjugn-tilstander her i bygda. Og det hadde vært verre for hele samfunnet, sier kjærestens mor.

- Hvordan går det med  de to jentene?

- Jeg har inntrykk av at de blir tatt godt vare på både i klassen og på skolen i det store og hele. Men vi merker jo at sympati og antipati går begge veier på folkemunne. Når mindreårige jenter blir kalt horer etter at en lærer har forgrepet seg, er det viktig å fortelle dem om igjen og om igjen at de ikke har gjort noe galt, sier moren. Hennes sønn og jenta er fortsatt kjærester.