Gråtende kamp for framtida

LILLESTRØM/SØRUMSAND (Dagbladet): En gråtende og skjelvende Veronica kom seint i går kveld ut av rettssal 3 på tinghuset i Lillestrøm - etter halvannen times beintøff kamp for sin egen og ektemannens framtid i Nedre Romerikes forhørsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det handler om deres livs viktigste kamp: De skal prøve å overbevise retten om at de ikke har noe å gjøre med det kaldblodige drapet på Anne Orderud Paust og foreldrene Marie og Kristian Magnus Orderud.

Like etter klokka 13.00 i går formiddag førte to polititjenestemenn odelsgutten Per Kristian Orderud inn dørene på rettssal 3 på tinghuset i Lillestrøm. Sittende ved siden av sin forsvarer, Cato Schiøtz, prøvde han å unngå de mange pressefolkenes granskende blikk.

På glattcelle

Orderud var tydelig preget av å ha sittet på glattcellle og i beintøffe avhør siden han ble siktet for trippeldrapet på sine foreldre og søster mandag formiddag. Han virket sliten. Av og til stirret han lenge på sine motstandere, politiadvokat Tom Danielson og Kripos-førstebetjent Asbjørn Hansen.

Per Kristian Orderud ble sittende på pinebenken i 20 minutter, før han ble ført tilbake til advokatrommet. 15 minutter seinere spaserte han med rolige skritt tilbake på plassen ved veggen i den overfylte rettssalen. Med vann i et plastkrus foran seg, og med en klapp på skulderen fra advokat Frode Sulland, tørket han svetten av hendene på den beige fløyelsbuksa.

Bare noen få meter unna, på et advokatrom med advokat Frode Sullands assistent Ina Strømstad, satt en nervøs Veronica og forberedte seg til sin forklaring i forhørsretten.

Hvileløs

- Vi ber om at fengslingsmøtet blir avholdt for lukkede dører, fordi det er fare for bevisforspillelse, samt at vitner og medsiktede ikke skal få anledning til å vite hva som blir sagt, formante politiadvokat Tom Danielson.

Sola stråler ubarmhjertig gjennom vinduene og gjør rettslokalet kokhett. Mens kamphanene diskuterer dokumentinnsyn, ber den siktede 45-åringen om å få være på gangen. I halvannen time vandrer han hvileløs fram og tilbake i korridoren i tredje etasje. Hele tida under fullt oppsyn av to polititjenestemenn.

Først like etter klokka 19.00 - etter tre timers forklaring - kan han senke skuldrene og slappe av.

Per Kristian Orderud traff Oslo-jenta Veronica Kirkemo tidlig på 90-tallet, da Veronica kom til Orderud gård i Sørumsand som veterinærpraktikant. Sommeren 1994 giftet de seg. Umiddelbart etter vielsen i Oslo rådhus reiste 22 år gamle Veronica og den 40 år gamle brudgommen ut til Oslo Lufthavn Fornebu. De nygifte reiste på bryllupsreise til Island, sammen med hver sine forlovere.

Verken pappa Kristian Magnus eller mamma Marie Orderud var invitert i bryllupet, etter hva en nær venn sier til Dagbladet.

For knapp tid

I Nedre Romerike forhørsrett var tida nå inne for konas forklaring. Veronica Orderud ble litt før klokka 19.30 ført inn i rettssalen. Etter det halvannen time lange rettsmøte lukket hennes forsvarer Frode Sulland døra til rettssal 3 bak seg - og ga Veronica et hardt tiltrengt kvarter ekstra til å samle seg. Men tida hun fikk var åpenbart for knapp:

Mens hun smatt ut gjennom en sidedør, geleidet av to sivile politimenn, rant tårene like stritt. Den 27 år gamle kvinnen gråt så hun nesten ristet på vei mot heisen. Noe fortapt og motløst hvilte over skikkelsen hennes der hun gikk, iført lys genser, mørke olabukser og svarte mokasiner med hvite sokker i.

I venstre hånd, som var fri for både håndjern og bryske politigrep, bar Veronica på en pose fra Seven-Eleven. Så forsvant hun inn i heisen, ned i kjelleren - og tilbake på glattcella ved Romerike politikammer vegg i vegg.

Pauser

Forsvarer Frode Sulland syntes at hans klient klarte seg fint i retten:

- Hun gråt store deler av tida, og måtte ta seg pauser. Husk at hun bor på glattcelle, og at hun satt i avhør helt til klokka to natta i forveien. Men hun forklarte seg sammenhengende og troverdig.

Forsvarerne Sulland og Schiøtz har skaffet seg rettens garanti for at deres klienter skal slippe flere overnattinger på glattcelle - uansett hvilken kjennelse som faller i kveld.