Gråtende mor ga retten Linns historie

BODØ (Dagbladet): Helen Nesblom gråt mens hun fortalte - med datteren Linns ord - om Jørn-Are Andersen Sæles mishandling av Linn åtte uker før drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun gråt mens hun hevdet at Sæle voldtok datteren to døgn før drapet. Og hun gråt mens hun erindret å ha tryglet Linn om ikke å gå på fest drapsdagen.

Tiltalte vekslet ikke blikk med Helen Nesblom så lenge hun satt i vitneboksen. Tilsynelatende følelsesløs hørte han på detaljene som den drepte 16-åringen hadde rukket å gi sin mor før hun døde.

Moren fortalte om tre episoder i fjor høst. Det første forholdet - datert 11. september - ble anmeldt av Linn og moren seks dager seinere. En anmeldelse som Meløy lensmannskontor har måttet tåle enorm kritikk for å ha neglisjert.

Slik fortalte Helen Nesblom hva som foregikk denne lørdagen, etter at hun og mannen hadde dratt på hyttetur:

- Sæle ringte til Linn, og sa han visste at hun var alene hjemme. Så kom han. Utenfor huset kalte han henne for ei hore, og spyttet henne i ansiktet. Hun løp da inn og låste to dører.

Sæle tok seg inn ei sidedør, og dirket opp mellomdøra. Han tok kvelertak på Linn, og slepte henne gjennom flere rom og truet henne på livet. Han terroriserte henne i en halv time. Til slutt klarte hun å rømme til en nabo.

Helen Nesblom fikk ikke vite om mishandlingen før tre dager seinere. Linn hadde skjult merkene, men moren fikk da se at hun hadde hevelser i ansiktet, blå og grønne merker på overkroppen og vond hals.

Seks dager etter mishandlingen anmeldte de Sæle. Anmeldelsen ble lest opp i går. Saken ble aldri etterforsket.

Var kjærester

På formiddagen drapsdagen skal Sæle ha bedrevet telefonterror mot familien Nesblom Johansen. Da fikk moren antydet hva som kunne ha skjedd i Linns hybel to dager i forveien.

I retten har Sæle sjøl fortalt at de var som kjærester igjen denne kvelden, at de hadde hatt sex sammen og at han kjørte henne på skolen fredag morgen.

Sæle tok opp dette temaet i en av de mange oppringningene til Linn drapsdagen. Etter avtale med Linn lyttet mora på et biapparat:

- Da Sæle minnet henne på at de hadde vært sammen torsdag, la Linn på røret og kom bort til meg. Jeg la også på, og Linn sa til meg - med tårer i øynene - at det Sæle hadde gjort på torsdag var mye verre enn forholdet vi hadde anmeldt. Da hun ikke hadde merker på kroppen, konkluderte jeg med at Sæle måtte ha voldtatt Linn. Jeg planla å få hele historien ut av henne dagen etter, sa moren gråtkvalt i retten.

- Bli hjemme

Men det ble ikke noe «dagen etter»-samtale for Linn og moren. Helen Nesblom fortalte i går at hun tryglet jenta si om ikke å gå ut. Hun regnet med at Sæle kom til å være på samme bygdefesten, og var redd.