Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråtende mor ga sønnen alibi

HAUGESUND (Dagbladet): Moren til tiltalte ga sin 20 år gamle sønn alibi for drapsnatta. I en følelsesladd forklaring i Karmsund herredsrett i går snakket hun om sjokket da sønnen ble pågrepet, tilståelsen, møtet med Kripos-etterforskerne og reaksjonene i nærmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ettermiddag var moren til Birgittes fetter for første gang i rettssalen. Hennes timelange forklaring ble et sterkt møte mellom mor og sønn, og moren tok flere ganger til tårene.

  Rett ved siden av sønnen satt foreldrene til Birgitte og fulgte morens forklaring.

  Her et et sammendrag av morens forklaring på de viktigste punktene i drapssaken hvor hennes egen sønn sitter på tiltalebenken:

DRAPSNATTA

- Jeg gikk og la meg ved 23.30-tida fordi jeg var gravid og sliten. Mannen min ble sittende oppe for å vente på at sønnen vår skulle komme hjem. Han la seg i senga litt seinere.

  Moren opplyste at hun var våken da sønnen kom hjem seinere. Hun mener han må ha vært hjemme mellom klokka 23.45 og 00.15 drapsnatta.

  - Jeg hørte at mannen min pratet med ham før jeg sovnet.

  Moren understrekte at ekteparet ofte satt oppe og ventet på sønnene sine. Og at de i helgene sjelden la seg før mellom klokka 01 og 02.

  - Sønnen vår ville tatt en kjempesjanse hvis han sier at vi lå og sov ved midnatt, og at han ikke kom hjem før klokka 02, sa mora i retten.

OPPDRAGELSEN

- Vi har prøvd å ha klare regler og rutiner for våre sønner. Vi har alltid vært mye sammen med barna våre, og hatt faste middagstider og leggetider. Vi satt alltid oppe til barna kom hjem på kveldstid, vi kalte det pusteprøve. Dette for at sønnene våre ikke skulle føle seg presset til å drikke alkohol ute blant venner.

  Mora forklarte at sønnen alltid har hatt et normalt temperament, men at han er noe høyrøstet.

  - Han var lett å høre. Ofte kunne man høre ham før man så ham. Han var lett å legge merke til, noe som ikke alltid blir oppfattet som positivt.

SIKTELSEN

Da tiltalte ble pågrepet i februar i år, nesten to år etter drapet, brøt mora hans fullstendig sammen.

  - Jeg var kort og godt et nervevrak. Hver gang telefonen ringte, kvakk vi til, og lurte på hvilken beskjed som kom. Vi var to tidsinnstilte bomber.
  Samme dagen som fetteren ble pågrepet reiste Kripos-etterforskerne ut til foreldrenes bolig.
  - De kom på døra med fotoapparat, og skulle gå gjennom huset på jakt etter beviser. Jeg vet de hadde en jobb å gjøre, men hvorfor kunne de ikke vente til sønnen vår på 13 år hadde forlatt huset? Hvorfor måtte han være vitne til at etterforskerne gjennomsøkte brorens naborom?

BEVISENE


Etter at sønnen i avhør var nødt til å avgi fotavtrykk og kle av seg på overkroppen skjønte foreldrene alvoret. På egen oppfordring sjekket de sønnens klær. Men ulljakka han hadde på seg drapsnatta var ikke tilsølt, det var heller ikke buksene eller skoene han gikk i.
  - Jakka er av en slik type ull at den ikke kan vaskes. Jeg tror ikke jakka er vasket en gang etter drapet.
  Moren oppfordret politiet til å sjekke jakka nærmere, men de kastet bare et blikk på den i løpet av dagene etter drapet.
  - Da to politimenn kom og hentet sønnen vår til avhør ba mannen min den ene om å sjekke en rød flekk på sengegjerdet hans. Han fikk forklart at det ikke var blod, men en flekk fra en fargeblyant.

TILSTÅELSEN


- Vi måtte forholde oss til det politiet sa. Men hvis dette var riktig, var det ikke den sønnen vi kjente. Vi ville ha et svar. Han måtte få hjelp hvis det var så galt, sa moren.
  Da tilståelsen kom, ble moren lovet at den ikke skulle komme pressen for øre før noen dager seinere. Hun hadde håpet at de to brødrene til tiltalte skulle få slippe å lese om brorens tilståelse i avisene.
  - De var på ski-VM i Trondheim. Og ute i løypa fikk de høre den tragiske nyheten over radioen til han som sto ved siden av dem. Jeg kommer aldri til å tilgi politiet at de brøt det løftet, sa moren i retten i går.

FORTRENGNINGEN


Moren fortalte om sitt møte med de erfarne Kripos-etterforskerne i tida etter at tilståelsen kom. Hun ble forklart at sønnen hadde et hukommelsestap på to timer. At han ikke husket hva som hadde skjedd fra drapstidspunktet og til at han kom hjem snaue to timer seinere.
  - Jeg ble fortalt at dette var helt normalt. Og ble forsikret at sønnen min på ingen måte husket dette. Det ble forklart med at han hadde fortrengt det. Etterforskerne mente at det ikke var unormalt at han kunne glemme en slik hendelse i to år.

TVILEN


Den 18. mai i år var foreldrene og kjæresten til sønnen på besøk i fengslet igjen.
  - Han sa han ville snakke med faren sin aleine. Da forklarte han at han hadde begynt å tvile på at tilståelsen var sann. Han sa han ikke husket noe av det som hadde skjedd. Jeg vet at han ventet lenge før han torde forklare oss dette. Han var redd for å bli oppfattet som feig, og at han skulle lure seg unna straff.
  Han forklarte ifølge moren at han aldri hadde skjønt sammenhengen. Men at hvis det var som politiet sa - at det var så galt - måtte han få et svar. Det var derfor han hadde tilstått.

Hele Norges coronakart