Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråtende president Karzai fulgte sin bror til graven

Ledet tusenvis av sørgende til sin halvbrors begravelse.

I DYP SORG: President Hamid Karzai tok halvbrorens dødsfall svært tungt. Foto: AP/Scanpix
I DYP SORG: President Hamid Karzai tok halvbrorens dødsfall svært tungt. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai ledet selv gravfølget fra sentrum av Kandahar by til landsbyen der presidentens yngre halvbror ble begravet. Presidenten gråt og kysset sin avdøde brors ansikt under begravelsen, der flere tusen sørgende deltok.

Samtidig ble Kandahar-provinsen rystet av flere eksplosjoner. Innbyggerne frykter nå maktvakuumet drapet på Ahmed Wali Karzai, en av landets mektigste menn, etterlater seg.

Ahmed Wali Karzai ble tirsdag drept av sin egen sikkerhetsvakt i familiens hjem i Kandahar.

Veibombe Flere bomber gikk av i provinsen i forbindelse med begravelsen. Guvernøren i Kandahars naboprovins Helmand var på vei til presidentbrorens begravelse da kolonnen hans ble rammet av en veibombe.

Verken guvernør Gulab Mangal eller provinsens etterretningssjef, som også kjørte i kolonnen, ble såret i angrepet og kunne delta i begravelsen som planlagt.

Bomben ble detonert ved hjelp av en fjernkontroll i Maiwand-distriktet, og to afghanske soldater ble såret i angrepet, ifølge guvernørens medarbeidere.

Øyenvitner skal også ha hørt to eksplosjoner i Kandahar kort tid etter at Karzai ble gravlagt.

Maktvakuum Den yngre Karzai var en mektig mann, og det er fryktet at flere rivaliserende grupper vil krige om å overta makten. Analytikere advarer om at situasjonen i det sørlige Afghanistan kan bli enda mer voldelig når NATO-soldater i tillegg starter sin tilbaketrekning.

- Jeg kom hit for å sørge over Ahmad Wali Karzais død. Han var vårt eneste håp for alt i Kandahar, fortalte en av deltakerne i begravelsen, Khan Agha, gråtende.

Angrepshelikoptre sirklet over gravfølget, og sikkerheten ble styrket under morgenbønnen. Soldater og politi var også å se i gatene rundt i byen, og hovedgatene var stengt for trafikk og for det meste tømt for fotgjengere.

Opiumsanklager Ahmad Wali Karzai har i flere år vært anklaget for korrupsjon og for bånd til landets lukrative opiumshandel.

STERK SEREMONI: Flere tusen sørget over Karzais halvbror i dag. Foto: Reuters/Scanpix
STERK SEREMONI: Flere tusen sørget over Karzais halvbror i dag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Han skal også ha vært på den amerikanske etterretningstjenesten CIAs lønningsliste, ifølge nyhetsbyrået AFP. Selv benektet han alle anklager.

Taliban har påtatt seg ansvaret på drapet, men politiet sier at Karzai ble skutt av sin egen livvakt. Den erfarne livvakten Sardar Mohammad, anklaget for drapet, skal ha blitt skutt rett etterpå.

Mohammad inngikk i Karzai-familiens sikkerhetsteam i Kandahar og hadde kjent offeret i minst ti år.

(NTB)

SKUTT OG DREPT: Ahmed Wali Karzai ble skutt av sin egen livvakt. Foto: EPA/Scanpix
SKUTT OG DREPT: Ahmed Wali Karzai ble skutt av sin egen livvakt. Foto: EPA/Scanpix Vis mer