Gråtende soldater tvinger bosetterne ut

Soldatene har fjernet sperringene og begynt tvangsflyttingen på Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seint i går kveld gikk fristen ut for israelske bosettere å forlate sine hjem på Gaza frivillig. I dag tidlig startet politi og soldater å tvinge ut de som satte seg til motvilje ved Gazas største bosetting Neve Dekalim.


Eskortert av bulldosere tok soldater og politifolk seg inn der hundrevis av jøder har barrikadert seg og satt fyr på søppelcontainere.

- Nå går våre styrker inn i Neve Dekalim og en rekke andre bosettinger. Vi vil ta dette rolig, og håper at vi fortsatt er sterke ved slutten av dagen, sier militærsjefen i Gaza, general Dan Harel, til nyhetsbyrået AP.

Troppene hans er i dag tidlig også inne i Morag etter først å ha forsøkt å forhandle med bosetterne ved inngangspartiet.

Gråtende militære

Det kom til sterke scener da israelske soldater måtte tvinge egne landsmenn ut av sine hjem.

- Det er ikke lett, sier militæroffiseren Yitzhak, som ikke vil oppgi etternavnet sitt til AP.

Offiseren gråt og omfavnet en bosetter like før han ba bosetteren og familien hans om å forlate huset deres.

GIKK TIL AKSJON: En bosetter gråter foran ei gruppe soldater i Neve Dekalim. Mange militære gråt og ga tydelig uttrykk for at det var svært vanskelig å kaste bosettere ut av sine hjem. Foto: SCANPIX/AP
GIKK TIL AKSJON: En bosetter gråter foran ei gruppe soldater i Neve Dekalim. Mange militære gråt og ga tydelig uttrykk for at det var svært vanskelig å kaste bosettere ut av sine hjem. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Dette er svært spesielle folk. De er verdens salt, sa Yitzhak.

Protesterer

Flere tusen israelske bosettere har ennå ikke forlatt Gaza. Midnatt lokal tid utløp fristen, og det ventes alvorlige sammenstøt mellom bosetterne og de israelske soldatene.

I natt dro den første israelske militærkonvoien ut for å tvangsflytte bosetterne som har blitt igjen i Gaza. Mer enn hundre kjøretøy dro til enklaven Gush Katif.

Konvoien ble forsinket da omkring femti demonstranter blokkerte inngangen til Gaza. Politiet og soldater måtte dra dem bort fra veien. Flere tusen soldater og politimenn skal inn i Gaza for å tvangsflytte de resterende bosetterne fra de ulovlig okkuperte områdene.

Mange bosettere har barrikadert seg i synagogene og danser rundt Toraen, jødenes hellige bok. De vifter med flagg og synger nasjonalistiske sanger i protest mot Ariel Sharons plan om å overlate området til palestinerne, melder AP.

Det er særlig bosetterne i Neve Dekalim og Kfar Darom som vil ikke dra uten å gjøre motstand. I Kfar Darom har de barrikadert synagogen med betongblokker.

Resignerte?

I Neve Dekalim, den største av de tjueén bosetningene, var stemningen i dag tidlig preget av sinne og desperasjon. Aktivister bombarderte politiet med egg, stein og syre. Nå er svært mange resignerte. Enkelte bosettere fikk hjelp av soldatene til å pakke. Andre bare satt og stirret på troppene.

- Det er som om en drøm har blitt ødelagt. Hjertet mitt er knust, sier Yael Yarim (50). Han er en av dem som forbereder seg på å dra.

Både soldater og bosettere gråt. En kvinne ble overhørt da hun fortalte en soldat om hvordan moren hennes ble tvunget til å pakke sakene sine og flykte fra Nazi-Tyskland.

- Du er den onde

- Bare husk at du er den onde her, som kaster meg ut av mitt eget hus, sa kvinnen til soldaten som ville hjelpe henne med pakkingen.

Da mørket falt på, var bosetningene Dugit, Peat Sadeh og Rafiah Yam forlatt. Ytterligere tre var nesten folketomme, og mange holdt sakte men sikkert på å tømmes.

- Hæren vil bistå alle som ønsker å flytte, selv etter fristen utløp, sier hærens talskvinne Miri Regev. Hundrevis av soldater gikk fra dør til dør for å overtale etternølerne til å dra frivillig. Ved morgengry vil militæret ty til makt for å kaste ut bosetterne.

Tar pengene og drar

Myndighetene opplyser at 66 prosent av bosetterne har akseptert tilbudet om økonomisk kompensasjon.

De som motsetter seg flyttingen, kan miste en tredel av pengene. Omkring halvparten av bosetterne har forlatt området.

Det er likevel de fem tusen aktivistene som har sneket seg inn i Gaza de siste ukene, som fryktes å skape de største problemene for tilbaketrekningen. Politiet og soldater har blokkert innfartsårene for å hindre ytterligere aktivister å ta seg inn i området.

• Nå stormes bosetterne

• Bruker intifadateknikk

• KOMMENTAR: Bløffen om Gaza

NEKTER Å DRA: En ung settler hopper over brennede bildekk i gata i bosettingen Neve Dekalim. Barrikadene var utplassert i et forsøk på å hindre israelske soldater i å kaste ut bosettere som nektet å dra frivillig.
TUNG JOBB: En kvinnelig israelsk soldat gråter under utkastelsesaksjonen i Neve Dekalim.
MORGENBØNN: En bosetter i Gush Katif leste i morgentimene i dag en bønn før soldatene kom for å kaste ham ut.
MÅ UT AV SINE HJEM: Soldater hjalp settlere å pakke før de ble tvunget ut.
OMFAVNET HVERANDRE: En bosetter og en soldat.