Gråter for Kosovos sigøynere

Tårene renner når legenden Raya Bielenberg forteller om sigøynernes situasjon i det Nato-kontrollerte Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De lever som i fengsel og er i livsfare hele tida. Livet er tatt fra dem, sier den norske artisten.

Stemmen hennes veksler mellom dyp sorg og innbitt raseri når hun forteller om inntrykkene fra sin reise til Kosovo nylig.

- Situasjonen nå er en katastrofe for sigøynerne i Kosovo. De får ikke mat. De dør fordi ingen leger ser til dem. Barna kan ikke gå på skole. De er fanger i sine egne hjem, sier Raya.

De mer enn 100 000 sigøynerne i Kosovo ble kollektivt utpekt som medskyldige for serbernes overgrep mot kosovoalbanerne. Det hjalp ikke at tusenvis av sigøynere var blant dem som flyktet til nabolandene under Nato-krigen mot Jugoslavia.

I dag er de ofre for kosovoalbanernes hevn. Selv ikke kontinuerlig beskyttelse fra den internasjonale KFOR-styrken hindrer overgrep. Tidligere denne uka kastet ukjente gjerningsmenn en granat inn i huset til en sigøynerfamilie i byen Gnjilane, sørøst for hovedstaden Pristina. Ingen ble drept i dette overfallet, men liknende angrep tidligere har tatt liv.

Konsert i sorg

Raya var nylig selv i Kosovo for å opptre for sigøynerne der. Norske KFOR-soldater voktet henne og hennes musikere døgnet rundt.

- Bare vår svenske bassist som er lys i huden, kunne gå ut fra hotellet, forteller Raya.

Til Raya-konserten ble sigøynerne i Pristina brakt i busser med tungt bevæpnede KFOR-soldater om bord. Bussen ble eskortert av to tanks. Over dem surret et militært helikopter.

- Inne i konsertsalen sto soldater oppmarsjert langs veggene. Frykten lyste ut av øynene på sigøynerne. Likevel hadde de pyntet seg i sin fineste stas, sier Raya med lav stemme. Plutselig roper hun ut:

- Men hvilken fest det ble. Mange av de som hørte på, hadde ikke vært hjemmefra på to år, og nå lo og gråt de om hverandre. Også soldatene gråt.

Takknemlig

Raya roser de norske soldatene:

- Jeg er takknemlig for at de passer på sigøynernes liv, men de kan jo ikke være i Kosovo for alltid. Verden må skjønne at sigøynerne må frigjøres nå. De albanske angrepene må stanses. Sigøynerne har ikke mat, ikke arbeid, ikke skole.

Raya var på flere turneer i området før Jugoslavia gikk i oppløsning, og forteller at det var fred og harmoni mellom serbere, kosovoalbanere og sigøynere. Hun raser mot NATOs luftkrig i 1999 som utløste dagens situasjon.

KATASTROFE: Artisten Raya Bielenberg roper på handling for å beskytte sigøynerne i Kosovo. Hun har nylig besøkt provinsen og forteller om grusomme overgrep mot sigøynerne der.