Gråter for sine døde

Verken palestinere eller israelere bøyer av for presset. Krigslysten er like stor på begge sider. Voldsspiralen ser ikke ut til å ha noen ende. Mellom slagene begraver partene sine døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ariel Sharon ba i dag amerikanerne slutte å mase på at han må trekke troppene sine ut av de palestinske områdene.

Sharon gjentar og gjentar at han har en jobb å gjøre, nemlig - bokstavelig talt - å drepe terrorismen som lemlester og dreper israelske borgere.

Men dessto flere potensielle selvmordsbombere Sharon får has på mellom alle de uskyldige sivile, dessto flere selvmordsbombere oppstår det.

Den israelske krigsmaskinens framferd de siste dagene har provosert en hel verden. Får de som får føle den på kroppen, palestinerne selv, har hatet fått ny næring.

Rekrutteringen av selvmordsbombere er ifølge rapportene massiv. Senest i morges smalt det igjen på en buss utenfor Haifa.

Israel fikk åtte nye lik og nok et påskudd til å fortsette kampen. Palestinerne fikk en ny martyr.

Og trykkjelen ble enda litt varmere.

Moderate arabiske ledere rasler med sablene mot Israel. EU er knusende i sin kritikk. USA er også klokkeklare, men foreløpig bare i ord. Sharons 'ordrenekt' er ikke fulgt opp med annet enn nye oppfordringer om å komme seg ut. Bush har til det kjedsommelige gjentatt at han virkelig mente alvor da han ba Sharon trekke seg tilbake. Han har foreløpig ikke sagt et eneste ord om hva han mener om å bli neglisjert, langt mindre hva han vil gjøre om Sharon fortsetter som nå.

Noe alt tyder på at den israelske lederen vil gjøre.

Og mens det israelske krigsmaskineriet jobber seg møysommelig framover på terroristjakt i smale palestinske smug og gater, vokser hatet til besettelse blant en palestinsk - og israelsk - generasjon som muligens kunne blitt en fredsgenerasjon om utviklingen hadde fått lov til å bli litt anderledes enn den har blitt.

Nå dør det folk på begge sider hver eneste dag. Det eneste som lever i beste velgående er hatet.

tormod.brenna@dagbladet.no

DØD, 23 ÅR: Palestinske Khaled Jarour ble 23 år gammel. Han ble drept av israelske styrker i Betlehem. I dag ble han begravet.
BLE ENKE: Pnina Yaskov hyler ut sin sorg og sitt sinne over kisten som inneholder hennes døde ektemann. Avner Yaskov var en av tolv israelske soldater som ble drept i Jenin i går.