Gråter for Zimbabwe

En liten familie har mistet sin far og sin ektemann i volden som president Robert Mugabe har sluppet løs i Zimbabwe. Lille Sebastian (2) skjønner neppe noe av alt dette. Men med trøst og undring i blikket ser han sin mors sorg. Den skjønner han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skal kjempe i Davids navn for Zimbabwes framtid, sa svenske Maria Stevens da hun møtte pressen etter gårsdagens minnegudstjeneste for hennes brutalt myrdede ektemann, David Yendall Stevens (48).

Marias tvillinger, Sebastian og Warren, hylgråt da de ankom seremonien i Andy Miller Hall i Harare i går. 700- 800 mennesker og blinkende blitzer fra et enormt pressekorps skremte toåringene.

Men intetanende om begivenhetens alvor sjarmerte de to den følelsesladde forsamlingen med sin barnlige uskyld. Det hele utviklet seg til å bli en stille og fredelig seremoni, en verdig hyllest til den hvite farmeren.

Det eneste han gjorde galt var å kjempe for et bedre og mer rettferdig Zimbabwe.

Maria holdt lenge sorgen skjult, men da «Knocking on heaven's door» og «Have I told you lately that I love you» ble spilt over høyttaleranlegget, måtte lille Sebastian hjelpe mamma med å tørke tårene på kinnet. De var Davids yndlingssanger, og den tapre mammaen klarte ikke lenger å skjule det grusomme tapet.

- Det var rørende, underbart og gledelig. Jeg føler tilhørighet og støtte fra alle som var her i dag, sa Maria Stevens.

- Jeg vil fortsette å kjempe for dette fantastiske landet. Hvis jeg kan og klarer, vil jeg gjerne bygge opp igjen gården, men per i dag er det ikke håp. Farmen er okkupert og fungerer som kvarter for krigsveteranene, forteller den tydelig slitne enken.

- Det var et mord

- Maria, din manns død var ikke en ulykke, det var et mord, sa den norske sjømannspresten Terje Bjerkholt, som forrettet i gårsdagens seremoni.

Og urolighetene fortsetter. De to mordene på hvite farmere er bare en liten del av volden som har funnet sted i Zimbabwe de siste ukene. Internasjonal presse har fokusert på de hvites situasjon, men de svarte MDC-tilhengerne er en like stor trussel for Mugabes Zanu PF som de hvite storfarmerne.

Mer vold mot svarte

Mandag ble en svart motstander av Zanu PF drept med økseslag i hodet. Hus blir brent ned, barn og kvinner blir banket opp og voldtatt.

Krigsveteranene, som er regjeringens terroriserende fotsoldater, har nå begynt å sette fyr på landets store lagre av tobakk. Siden tobakk er Zimbabwes viktigste eksportvare, er den organiserte ildspåsettelsen uforståelig.

Mot unntakstilstand?

Politiske observatører i landet mener krigsveteranene ødelegger landets valutareserve for å gi Mugabe et påskudd til å innføre unntakstilstand.

Mugabe sa i går at han i løpet av neste uke vil kunngjøre datoen for neste valg. Det var ventet at valget ville bli holdt i mai. Mange tror volden i Zimbabwe har sammenheng med det forestående valget.

Norges ambassader i Zimbabwe, Arild Eik, var til stede i begravelsen for å vise sin solidaritet. Eik oppfordrer i disse dager norske bistandsarbeidere som ikke bor i Harare og i de store byene, til å reise hjem til Norge.

ENKEN: Svenske Maria Stevens klarer ikke å holde tårene tilbake under bisettelsen i Harare i går.