Innreiseregler corona

Gråter over datteras savn: - Er så vondt

Russiske Marina Marmilova Karlsson har vondt i hjertet på grunn av døtrenes situasjon. Hun kommer hun med en innstendig bønn til statsministeren.

SENDTE BREV: Marina Marmilova Karlssons datter Matilda (6) skrev nylig dette brevet til Erna Solberg. Nå håper seksåringen på svar. Les det hjerteskjærende brevet lenger nede i teksten. Foto: Privat
SENDTE BREV: Marina Marmilova Karlssons datter Matilda (6) skrev nylig dette brevet til Erna Solberg. Nå håper seksåringen på svar. Les det hjerteskjærende brevet lenger nede i teksten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.97% Første dose: 67.12%

I forrige uke sendte Matilda Karlsson (6) et brev til statsminister Erna Solberg. Hun håper at hun snart kan få lov til å se sine kjære besteforeldre igjen.

Matilda savner dem dypt, forteller mor Marina Marmilova Karlsson.

- Vi savner dem. Hun savner dem så mye. Det er to mennesker som er veldig kjære for henne, sier Marina til Dagbladet.

- Føler oss ikke velkomne

Marina kommer fra Russland og er gift med svenske Mattias Karlsson. Hun har bodd i Norge i elleve år. Hun føler seg sviktet av de norske myndighetene. Spesielt på døtrenes vegne.

Tobarnsmora sier at Matilda satt seg ned forleden dag og begynte å skrive et brev til Solberg, fordi hun savnet besteforeldrene så mye.

- Jeg tror ikke vi blir besvart. Vi som er utlendinger i Norge har ikke noe stemmerett. De bryr seg ikke om oss. Vi har ikke følt oss velkomne i dette landet det siste året.

SKREV BREV: Her er Matildas fulle brev. Kommer hun til å høre fra statsministeren? Foto: Privat
SKREV BREV: Her er Matildas fulle brev. Kommer hun til å høre fra statsministeren? Foto: Privat Vis mer

Passene har utgått

Grunnen til at firemannsfamilien ikke kan se besteforeldrene sine, skyldes at de bor i Russland. Det eurasiske landet er ikke et av de lilla landene utenfor EU med mildere innreiserestriksjoner.

I tillegg har det vært en spesielt komplisert situasjon for Karlsson-familien, da far og barn har svensk statsborgerskap. Jentenes pass er utgått og foreldrene er svært frustrerte over den lange passkøen i nabolandet.

- Nå sitter vi her. Vi er kanskje ikke fengslet, men vi føler oss låst.

- Vi kan ikke reise ut av utlandet når barna har utgåtte pass. Uten mulighet til å treffe verken russisk eller svensk familie. Mange har rådet oss til å møte familien vår i utlandet, men det blir veldig dyrt for alle parter, sier Marina.

Hun forteller at neste mulighet for å fornye døtrenes pass er i september. Det blir en lang ventetid.

FORELDRE: Mamma Marina og pappa Mattias håper deres to små snart kan oppleve deler av kulturen sin igjen. Her er de sammen på tur med Matilda. Foto: Privat
FORELDRE: Mamma Marina og pappa Mattias håper deres to små snart kan oppleve deler av kulturen sin igjen. Her er de sammen på tur med Matilda. Foto: Privat Vis mer

Marina sier at Matilda ofte pleide å tilbringe mye tid med bestemor fra Russland. Familien fikk besøk tre til fire ganger i året av bestemor, og Matilda pleide å tilbringe hele somre med besteforeldrene i Russland, fram til pandemien begynte å herje.

- Det er veldig trist. Ved å få besøk av mamma ble hun kjent med kulturen sin og lærte seg det russiske språket. Bestemoren og bestefaren er veldig kjære for henne.

Marina må ta en pause. Matilda løper rundt på hjemmekontoret i huset deres. Hun begynner å gråte. Det er vanskelig å snakke om at drømmene blir knust.

- Det er så vondt å se at barnas drøm blir knust for andre år på rad. De ønsker seg en så enkel ting som å ha sin mormor på besøk, men får ikke lov til det. Det er ikke lett å snakke om. Det er helt utrolig at dette kunne skje oss i dette landet.

KUNSTIG KOMA: Terje Leer, kjent fra «Farmen» 2019, fikk corona i midten av januar. Han ble så dårlig at han ble lagt i kunstig koma. Video: Se og Hør Vis mer

- Sett ny oppblomstring

Når Dagbladet henvender seg til Statsministerens kontor (SMK) og justisdepartementet om familien Karlssons situasjon, og forteller om Matildas brev, er det statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) som svarer.

- Det er veldig lett å forstå at det er en tung og vanskelig tid for mange under pandemien. Men reglene vi har om inn- og utreise er helt nødvendig for å hindre smittespredning, sier Sættem til Dagbladet.

- Det er mange som opplever at de har ofret veldig mye i pandemien. Dessverre er ikke pandemien over helt ennå. Vi har sett ny oppblomstring i mange nærliggende land den siste tiden. Derfor må vi fortsette å åpne sakte og trygt, slik at smitten ikke blomstrer opp igjen i Norge.

SVARER: Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
SVARER: Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Når kommer dere til å lette på inn- og utreise-reglene? Det er mange som savner familiene sine.

- Det gjøres hele tiden vurderinger. Alt avhenger av hvordan smittesituasjonen er i Norge. Vi håper at Matilda snart vil få muligheten til å besøke familien sin, eller få dem på besøk. Men det vil være smittesituasjonen som avgjør når det vil skje.

- Statsministeren skal svare

Videre gjør Sættem det klart at trinn fire av gjenåpningsplanen vil komme tidligst mot slutten av juli, eller i begynnelsen av august, avhengig av smittesituasjonen.

- Målet er å ha det så åpent som mulig. Det at de ikke er norske statsborgere endrer ikke på ønsket, vi håper at de som bor i landet vårt får se familie og kjære igjen så fort det blir mulig.

Sættem gjør det også klart at statsminister Erna Solberg kommer til å svare på Matildas brev.

- Vi vet også at statsministeren skal svare på brevet når hun kommer tilbake på kontoret etter sommerferien.

SKAL SVARE: Statssekretær Thor Kleppen Sættem forteller Dagbladet at Erna Solberg skal svare på Matildas brev, når hun returnerer fra sommerferie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL SVARE: Statssekretær Thor Kleppen Sættem forteller Dagbladet at Erna Solberg skal svare på Matildas brev, når hun returnerer fra sommerferie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Når det vil bli lettet på inn- og utreiseregler gjenstår å se. Marina setter pris på at statsministeren vil svare dattera hennes, men det viktigste for henne er at barn med familie i utlandet skal få se familiene sine snarest mulig.

Hun mener det er viktig at myndighetene prioriterer familie og kjære først når det kommer nye lettelser.

- Besteforeldre betyr hele verden for deg etter mamma og pappa når du er 3-6-år gammel, så jeg sliter med nye forklaringer for de nysgjerrige og utålmodige døtrene mine. Matilda har spurt om mormor ikke hun glad i henne lenger.

Plutselig blir intervjuet avbrutt. Marina sitter foran PC-en og jobber, mens Matilda pønsker på skøyerstreker i bakgrunnen. Latteren høres gjennom telefonen.

- Jeg ble nettopp sprayet ned med vann. Matilda fikk tak i en av plantesprayene våre, ler Marina.

Hun sier at det fortsatt er oppløftende øyeblikk i det hun beskriver som en tung tid.

Nå venter familien på en forandring. Snart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer