Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gråter seg til lavere straffer

Tårer gjør gjerningsmenn mer troverdige. Politiet blir også påvirket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge to norske forskere som har jobbet med å kartlegge gråtens betydning i retten, gjør tårer både ofre og gjerningsmenn mer troverdige. Ellen Ottesen Wessel og Guri Bollingmo, som begge er psykologer og stipendiater ved Universitet i Oslo, får nå den banebrytende undersøkelsen publisert i flere anerkjente utenlandske tidsskrift, skriver Dagsavisen.

- Vi ønsker å informere aktørene i retten slik at de bruker kunnskapen til å korrigere egne oppfatninger og ikke lar seg villede av følelser, sier forskerne til avisen.

Undersøkelsen ble gjort ved at to skuespillere, en kvinne og en mann, som spilte henholdsvis voldtektsoffer og gjerningsmann, fortalte to versjoner av det hva som hadde skjedd. I begge tilfellene viste det seg at de som deltok i undersøkelsen, trodde på de versjonene av historien der skuespillerne gråt.

- Vi vil ikke at flere skal gråte i retten for å bevise at de snakker sant, men vi ønsker oppmerksomhet rundt dette, sier forskerne.

Erfarne politifolk tror selv de ikke lar seg påvirke av tårer i rettssaken, men etterforskere med minst fire års erfaring som deltok i undersøkelsen, lot seg påvirke i like stor grad som de andre gruppene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!