Gråter seg til lavere straffer

Tårer gjør gjerningsmenn mer troverdige. Politiet blir også påvirket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge to norske forskere som har jobbet med å kartlegge gråtens betydning i retten, gjør tårer både ofre og gjerningsmenn mer troverdige. Ellen Ottesen Wessel og Guri Bollingmo, som begge er psykologer og stipendiater ved Universitet i Oslo, får nå den banebrytende undersøkelsen publisert i flere anerkjente utenlandske tidsskrift, skriver Dagsavisen.

- Vi ønsker å informere aktørene i retten slik at de bruker kunnskapen til å korrigere egne oppfatninger og ikke lar seg villede av følelser, sier forskerne til avisen.

Undersøkelsen ble gjort ved at to skuespillere, en kvinne og en mann, som spilte henholdsvis voldtektsoffer og gjerningsmann, fortalte to versjoner av det hva som hadde skjedd. I begge tilfellene viste det seg at de som deltok i undersøkelsen, trodde på de versjonene av historien der skuespillerne gråt.

- Vi vil ikke at flere skal gråte i retten for å bevise at de snakker sant, men vi ønsker oppmerksomhet rundt dette, sier forskerne.

Erfarne politifolk tror selv de ikke lar seg påvirke av tårer i rettssaken, men etterforskere med minst fire års erfaring som deltok i undersøkelsen, lot seg påvirke i like stor grad som de andre gruppene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer