Gratis bøker i høst

Allerede fra skolestart til høsten vil elever i videregående skole kunne få noen skolebøker gratis. Men utdanningsminister Trond Giske har foreløpig bare 100 millioner kroner til disposisjon. Han er avhengig av velvilje i neste års statsbudsjett for å få skolebokreformen på skinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I de retningslinjene som nå utarbeides, tar vi sikte på at ordningen med gratis skolebøker skal gjelde så mange elever som mulig. Stortinget har bevilget 100 millioner kroner til dette, og det betyr at det i første omgang ikke blir snakk om så mye pr. elev, sier Giske til Dagbladet.

Han lover imidlertid å gjøre sitt ytterste for å få avsatt så stort beløp som mulig på neste års statsbudsjett, slik at ordningen kan bygges ut allerede neste år.

Krav

Trond Giskes løfte mottas med stor entusiasme i AUF, som i årevis har kjempet for en skolebokreform for videregående skole. AUF-leder Anniken Huitfeldt sier til Dagbladet at gratis skolebøker til elever i videregående har vært AUFs viktigste krav til den nye utdanningsstatsråden.

Men hun peker samtidig på en rekke andre forhold som kirke- og utdanningsminister Trond Giske må se nærmere på.

Utover kravet om gratis skolebøker, ser AUFs liste slik ut:

  • Egen arbeidsmiljølov for elever
  • Mer elevinnflytelse, blant annet i ansettelse av lærere
  • Fullstipendiering av videregående opplæring
  • Flere lærlingplasser
  • Flere og bedre lærere
  • Rettferdig evaluering, heldagsprøver evaluert av flere lærere
  • Bærbare PC-er innen fem år til alle på videregående skole
  • Fleksibel skoleskyss
  • Nei til private skoler

Lover aksjon

Utdanningsminister Giske har ikke behov for å komme med så mange løfter nå, men kan på stående fot love at Ap ser med langt mindre velvilje på private skoler enn sentrumsregjeringen og eksstatsråd Jon Lilletun.

- Jeg vil følge en langt mer restriktiv linje når det gjelder privatskoler. Men et totalforbud er det neppe flertall for i Stortinget, sier Giske.

AUFs krav om bærbare PC-er til alle elever i videregående skole må nok vente. Giske mener det i første omgang er viktigst å sørge for at alle elever har tilgang på PC i skolen.

- Bærbare PC-er er jo et flott mål, men det står ikke akkurat øverst på lista, sier han.

<B>SITTER SKOLERETT:</B> Utdanningsminister Trond Giske lover at de første elevene i videregående skole skal få gratis bøker fra høsten.