Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gratis buss:

Gratis bussreiser til februar

Mandag må folk i Moss og Rygge betale for bussbillett for første gang på tre måneder. Nå går prosjektet videre til en ny kommune.

GRATIS: De siste tre månedene har det vært gratis å reise med buss i Moss og Rygge. Nå kommer tilbudet til Fredrikstad. Foto: Illustrasjonsfoto / Gorm Kallestad / NTB scanpix
GRATIS: De siste tre månedene har det vært gratis å reise med buss i Moss og Rygge. Nå kommer tilbudet til Fredrikstad. Foto: Illustrasjonsfoto / Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Fra 19. august ble det gratis å ta buss i Moss og Rygge, som en del av et prøveprosjekt.

Med flere direktebusser og hyppigere avganger skulle prosjektet være et virkemiddel for å nå målet om nullvekst i personbiltrafikken, skriver Fagbladet.

Bladet skriver at det aldri har vært så mange som har kjørt buss i Moss og Rygge, og så langt har dobbelt så mange reist med bussen i Moss sammenliknet med i fjor.

- Det er mer enn vi kunne drømt om, sier Siv Jacobsen, som er leder for styringsgruppa for Miljøløftet Moss.

Venter på resultater

Prosjektet har kostet tre millioner kroner, og er finansiert av begge kommunene og fylkeskommunen. Men fra mandag er det tilbake til å betale for turen.

Anette Evjenth i Statens vegvesen Region Øst sier til Fagbladet at det er et komplisert tallmateriale de nå skal jobbe med for å kartlegge resultatet, sammen med brukerundersøkelser.

- Vi har fått mange tilbakemeldinger fra bussjåfører som forteller om bedret trafikkbilde, men konkrete tall har vi ikke ennå, sier hun.

Forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt, Nils Fearnley, sier til Fagbladet at han ikke tror prosjektet er verdt pengene, sett ut ifra tilgjengelige forskningsresultater.

Han tror ikke det er prisen som betyr noe for bilistene.

- Bilister velger bilen fordi det er fleksibelt, raskt og enkelt, sier han til nettavisa.

Fredrikstad neste

Men dette er ikke slutten for prosjektet. Fra om med mandag flyttes det videre til tre måneder gratis buss i Fredrikstad. Det skjer tre dager etter den nye bomringen åpnes.

Ordfører Jon-Ivar Nygård sier i en pressemelding på Østfold kollektivtrafikk sin nettside at han de ønsker å gjøre overgangen til bompenger smidigere.

- Da bystyret vedtok å gi innbyggerne tre måneder gratis buss, var målet at flere skal få øynene opp for buss som alternativ til bil. Det sies at folk i snitt bruker 30 dager på å endre reisevaner. Vi krysser dermed fingrene for at en gratisperiode på tre måneder fører til at flere endrer reisevaner i kommunen vår, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

Busstilbudet vil gjelde fram til 9. februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media