Gratis for Gud

Drosjesjåfør Karl Tjore i Bergen skrur av taksameteret når ihuga Israel-venner skal til bedehusland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): -  Det gjør jeg fordi jeg brenner for Israel og reagerer på den måten dere journalister skriver om Israel på. Skulle bare mangle at jeg kjørte Israel-venner til bedehusland. Vi har jo felles interesser.

Ikke fanatiker

Karl Tjore (61) har parkert den svarte Mercedesen sin på en drosjeholdeplass i Bergen sentrum, og starter en lang utredning om folkeretten, Israel og 242-resolusjonen.

Og understreker at han ikke er fanatiker. Davidsstjernen lyser på slipset hans. Skoene er blankpusset.

Redaktør av kristenavisa «Norge i dag», Finn Jarle Sæle, også han en svoren Israel-venn, er en av passasjerene som nyter godt av Tjores engasjement, skriver Bergensavisen.

Ekstraskatt

-  Hvis Sæle ringer og sier at en av deres foredragsholdere kommer til Flesland, kjører jeg uten at det koster noe. Sist søndag kjørte jeg Sæle til bedehuset på Meland, forteller Tjore.

Der talte de begge to om Israel.

-  Og så må jeg drive businessen ved siden av. Jeg kan jo ikke kjøre alle gratis. Og få med at jeg betaler skatt på privatkjøring av drosja, 6000 kroner i året. Men tapt kjøring er jo noe man må regne med som selvstendig næringsdrivende.

Israel-vennen Kåre Kristiansen har også nytt godt av kjøringen til Tjore.

-  Det er viktig at det kommer folk til Israel-møtene, det er en raskt voksende folkebevegelse. Det er 22 organisasjoner som jobber for Israel i Norge. Jeg er medlem av Den internasjonale kristne ambassade i Jerusalem, og hadde vært Israel-venn i fem år da min bror mente at det kunne være fornuftig bruk av pengene. Jeg har vært litt heldig med aksjer og sånn.

Tjore er ikke jøde, men «elsker Israel», så derfor kjører han gratis.

-  Fordi jeg har funnet fred med Israels Gud ... Jeg elsker hans folk, sier Tjore.

Ildsjel

Finn Jarle Sæle roser Tjores innsats.

-  Han er en frivillig ildsjel for en stadig voksende bevegelse. Flere skulle gjort som ham, mener Sæle.

GIR GRATIS SKYSS: Karl Tjore synes det er så viktig at folk kommer seg på bedehusmøter for Israels sak, at han tilbyr gratis skyss.