<strong>GRATIS TEORIPRØVE:</strong> De som består prøven på første forsøk får 600 kroner i rabatt når de skal opp til den praktiske prøven. Dermed blir teoriprøven gratis om man skjerper seg. Foto: METTE MØLLER
GRATIS TEORIPRØVE: De som består prøven på første forsøk får 600 kroner i rabatt når de skal opp til den praktiske prøven. Dermed blir teoriprøven gratis om man skjerper seg. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Gratis førerprøve for de flinke

De som stryker må betale dobbel pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Antall unge trafikkdrepte er økende.

Dette bekymrer samferdselsmyndighetene som vil forsøke alle virkemidler for å redusere antall trafikkdrepte.

En bekymringsfull utvikling de siste årene, er at stadig flere stryker til den teoretiske førerprøven. I fjor strøk nesten halvparten av alle som tok prøven på første forsøk. I 2000 var dette tallet 28 prosent.

Prøver flere ganger
Og det er ikke slik at de som stryker første gang nødvendigvis klarer prøven neste gang de forsøker.

Enkelte avlegger eksamen ni ganger uten å bestå den. Dette tallet var langt lavere før. I 2000 har man ikke registert noen som brukte mer enn fem forsøk.

For å motivere unge til å lese mer og bedre før teoriprøven lokker myndighetene med gratis førerprøve for de som består på første forsøk.

Vegvesenet ønsker å styrke kunnskapene om trafikk og trafikkregler, særlig hos yngre som skal ta førerkort.

- Høy strykprosent forteller oss at kunnskapene er for dårlige. Gode trafikkunnskaper er en grunnforutsetning for gode holdninger i trafikken, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen i Statens vegvesen til Dagbladet.

Pugger ikke nok
Han tror også at mange av de som klarer prøven etter flere forsøk, klarer seg akkurat innenfor de feilmarginene man godtar på prøvene.

- Hvorfor tror du strykprosenten øker?

- Det er vanskelig å si, men jeg mistenker at de som tar førerkort i dag tar litt for lett på oppgavene og forberedelsene. Det er mye å lese, men med litt systematikk er det absolutt overkommelig. Da jeg var ung var det flaut å stryke til teoriprøven, sier Gustavsen.

Dobbel pris
Med gratis førerprøve håper vegdirektøren at noen blir mer motivert til å lese bedre til eksamen.

De som derimot stryker, må betale 600 kroner. Dette er nesten en dobling av hva det koster å avlegge førerprøven i dag, og med flere forsøk blir det fort dyrt.

Når den nye førerprøveordningen trer i kraft er ikke bestemt, men Statens vegvesen håper det nye systemet er på plass like etter sommerferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer