Gratis førskole

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskapsminister og SV-nestleder Bård Vegar Solhjell luftet i Dagbladet i går partiets planer om å innføre obligatorisk gratis førskole for alle femåringer. Tilbudet skal gis i barnehagen og være på minst 12 timer i uka, med muligheter til å bli utvidet til 20 timer. Bakgrunnen for forslaget er at tidlig start motvirker problemer seinere i skoleløpet.

Forskning viser at elever som har gått i barnehage gjør det bedre enn dem som ikke har gått der. Innføringen av en slik ordning forutsetter at det blir politisk flertall for den. Den forutsetter også at det er full barnehagedekning og

tilstrekkelig med faglærte pedagoger.

Reformforslaget er fornuftig og i pakt med tidas krav. Bare ved å gjøre tilbudet obligatorisk og gratis fanges alle barn opp. Det bør minske forskjellene i forutsetninger mellom dem som klarer seg bra og dem som klarer seg mindre bra på skolen. Det føyer seg også inn i planene om å sette inn den spesialpedagogiske innsatsen tidligst mulig for å redusere antall skoletapere. Gro Harlem Brundtland tok til orde for tilbud for femåringer straks skole for seksåringer var på plass.