Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gratis heroin er en fallitterklæring

Høyres Bent Høie mener Bjarne Håkon Hanssen er på ville veier.

KREVER HANDLING Høyres Bent Høie mener Bjarne Håkon Hanssen kommer unna med mye mye medlidenhet men lite handling i rusomsorgen. Foto; FRAN KARLSEN/DAGBLADET
KREVER HANDLING Høyres Bent Høie mener Bjarne Håkon Hanssen kommer unna med mye mye medlidenhet men lite handling i rusomsorgen. Foto; FRAN KARLSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har i en rekke artikler fokusert på norsk rusomsorg. Før helga fortalte helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen at noe av det tøffeste med jobben som statsråd er å møte rusavhengige og deres pårørende.

Høyres Bent Høie mener Bjarne Håkon føler mye men gjør lite.

- Han har gang på gang kommet unna med å ha en stor medfølelse og si det rette. Nå er det på tide å handle, sier Høie.

- Avsporing
Han mener utdeling av gratis heroin er en avsporing av debatten.

- Å gi gratis heroin oppfattes som et helt klart signal om at vi gir opp de menneskene det er snakk om. Når folk allerede står i kø for å bli rusfri er det en fallitterklæring å tilby dem heroin. Nå får vi en ideologisk og faglig diskusjon om utdeling av heroin i stedet for å diskutere det vi vet virker, sier Høie.

Han peker på at gratis heroin uansett vil være et tilbud for svært få, og at flere faglige gjennomganger viser at det ikke fungerer spesielt godt.

- En av årsakene er at heroin har svært kort halveringstid, og krever derfor ekstremt hyppig oppfølging - mye hyppigere enn subutex og metadon, sier Høie.

- Må forplikte oss
Han mener vi trenger en bred og forpliktende plan for norsk ruspolitikk, på samme måte som for psykiatrien.

- Alle sier at dette er de opptatt av, men rusomsorg har ikke status verken i den politiske ledelsen eller i Helse-Norge. Derfor trenger vi en plan som inneholder forpliktende målsetninger for både bevilgninger og behandlingsplasser, sier Høie.

Han er svært forbauset over at Helse Sør-Øst de siste årene både har lagt ned 69 behandlingsplasser, og forkortet behandlingstiden for rusavhengige.

- Jeg mener dette er et klart brudd på forutsetningene for rusreform II, nemlig at denne pasientgruppen har et behov for langvarig, tverrfaglig behandling. Å bli rusfri er bare en liten del av behandlingen, deretter må man ha både en helsefaglig og sosial rehabilitering. Og det tar tid, sier Høie, som selv var saksordfører for rusreform II.

Han har tidligere uttalt at LAR-behandling er blitt en sovepute.

- Dersom det ikke følges opp med rehabilitering i tillegg, er legemiddelassistert behandling veldig billig, sier Høie, som mener rehabiliteringen er altfor dårlig.

Les også: Vil ha egen rusminister

Vil ta i bruk alle plasser
Fremskrittspartiet garanterer at de vil ta i bruk alle ledige private plasser i rusomsorgen dersom de kommer i regjering etter valget. Her er Høie enig.

- Vi må gi helseforetakene beskjed om å bruke alle ledige private behandlingsplasser, sier Høie.

—I vår 100-dagersplan vil vi pålegge helseforetakene å kjøpe opp alle ledige plasser i rusomsorgen, slik at flere kan få hjelp, sier Frp-politiker Harald T. Nesvik, og peker på at flere private behandlingsinstitusjoner har ledig plass.

- Vi vil sørge for at disse blir fylt opp, og vi vil fullfinansiere de ekstra kostnadene det vil medføre for helseforetakene, sier Nesvik.

Han mener regjeringens motvilje mot å bruke private institusjoner går ut over dem som trenger hjelp.

—Vi kan ikke ofre rusmisbrukerne på ideologiens alter. Det å gi rusmisbrukerne hjelp må være viktigere enn hvem som gir hjelpen. Dette er snakk om institusjoner som allerede er godkjente, så vi må forvente at de er bra nok, sier Nesvik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!