Gratis heroin? Ja, takk!

De tyngste heroinmisbrukerne jubler over at helseministeren vil ha debatt om statlig utdeling av heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): -Jeg støtter dette fullt ut. Det vil ta vekk en god del av profitten og da blir det ikke lenger så attraktivt for pusherne, sier Hans Kristian. Han har vært hekta på heroin i snart 50 år, og har liten tro på at han vil klare å bli rusfri.

-Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har prøvd avrusing, men en gang narkoman, alltid narkoman, sier Hans Kristian.

Han var en av heroinmisbrukerne Dagbladet.no pratet med utenfor Kirkens Bymisjons lokaler i Tollbugata i Oslo i formiddag. Alle hadde fått med seg helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) brannfakkel.

For som Dagbladet skriver i dag er ”Helse-Hanssen” dypt bekymret for situasjonen til tunge rusmisbrukere. Han mener derfor at Norge må ta en debatt om det er riktig å bruke utdeling av heroin som virkemiddel til denne gruppa.

Paradoks

-Det er et himla paradoks om samfunnet skal stille opp med heroin. Kanskje kan det at staten finansierer misbruk, knekke enhver motivasjon for å bli rusfri, men jeg mener vi må ha en debatt om dette, sa Hanssen.

Utspillet klinger som musikk i ørene til =Oslo-selger Rune.

-Jeg synes det er meget bra. Kriminaliteten vil bli temmelig mye mindre. For oss sterke brukerne er det like greit at vi får stoffet, for vi slutter aldri likevel, sier han.

Gratis heroin? Ja, takk!

Tomas (38) går på metadon, men er for gratis heroin. Han tror derimot veien fram mot et slikt tilbud er lang.

-Men det er en god start at helseministeren skal til Zürich for å se hvordan det fungerer der, og at han ikke tviholder på den norske modellen. For de tyngste misbrukerne på Plata vil heroinutdeling løse situasjonen tvert, sier Tomas.

Pasienter

Ingen av gutta Dagbladet møtte frykter at heroinutdeling vil bidra til å ufarliggjøre stoffet og rekruttere flere brukere.

- Tvert om er det dagens system som virker forlokkende. Hvis tunge misbrukere får heroin på resept, vil ikke 13-14-åringer løpe etter, sier Tomas.

Tor Magne (49) tror også at det er bedre om utdelingen av heroin kommer under kontrollerte former.

- Det vil ødelegge det svarte markedet, mener han.

- Da blir vi som pasienter, og jeg tror ikke ungdommen vil stille seg i pasientkøa, sier Hans Kristian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer