Gratis HPV-vaksine kan bli tilbudt til flere

Opp til 26 år.

FORSLAG: Det er Ap som fremmer forslaget. Vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, men gis kun til 12-åringer. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FORSLAG: Det er Ap som fremmer forslaget. Vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, men gis kun til 12-åringer. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet mener alle kvinner opp til 26 år bør få tilbud om gratis HPV-vaksine. Flere av de andre partiene er på glid.

Jenter i tolvårsalderen har fått vaksinen siden den ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009.

Nå mener Arbeiderpartiet det er på tide å utvide tilbudet. I første omgang til de eldre årskullene slik at jenter og kvinner opp til 26 år kan få den.

- Livmorhalskreft er en av de få kreftformene det er mulig å forebygge gjennom vaksine, sier Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitisk talsmann, til NTB.

Gjennom kombinasjonen av masseundersøkelse (screening) og at flere vaksineres, kan man på sikt så godt som utrydde denne kreftformen, argumenterer han.

- Det foreligger gode faglige grunner for å utvide tilbudet. Dessuten har Folkehelseinstituttet funnet at det samfunnsøkonomisk lønnsomt. Da er det ingen grunn til å vente, mener han.

Får støtte Helse- og omsorgskomiteen skal etter planen ha sin innstilling klar rett før påske. Flere av de andre partiene signaliserer at de i utgangspunktet er positive, selv om de ikke formelt har tatt stilling til forslaget ennå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.