FORSLAG: Det er Ap som fremmer forslaget. Vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, men gis kun til 12-åringer. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FORSLAG: Det er Ap som fremmer forslaget. Vaksinen ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, men gis kun til 12-åringer. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Gratis HPV-vaksine kan bli tilbudt til flere

Opp til 26 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet mener alle kvinner opp til 26 år bør få tilbud om gratis HPV-vaksine. Flere av de andre partiene er på glid.

Jenter i tolvårsalderen har fått vaksinen siden den ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009.

Nå mener Arbeiderpartiet det er på tide å utvide tilbudet. I første omgang til de eldre årskullene slik at jenter og kvinner opp til 26 år kan få den.

- Livmorhalskreft er en av de få kreftformene det er mulig å forebygge gjennom vaksine, sier Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitisk talsmann, til NTB.

Gjennom kombinasjonen av masseundersøkelse (screening) og at flere vaksineres, kan man på sikt så godt som utrydde denne kreftformen, argumenterer han.

- Det foreligger gode faglige grunner for å utvide tilbudet. Dessuten har Folkehelseinstituttet funnet at det samfunnsøkonomisk lønnsomt. Da er det ingen grunn til å vente, mener han.

Får støtte Helse- og omsorgskomiteen skal etter planen ha sin innstilling klar rett før påske. Flere av de andre partiene signaliserer at de i utgangspunktet er positive, selv om de ikke formelt har tatt stilling til forslaget ennå.

- Jeg har selv tenkt på at dette bør vi få gjort noe med. Det er en dårlig samvittighet som henger igjen fra da vi var i regjering, det at vi ikke fikk gjennomført dette opphentingsprogrammet, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

SV-leder Audun Lysbakken sier partiet vil støtte forslaget fordi vaksiner kan spare folk for store lidelser, og at det er viktig at alle får et tilbud.

- I kampen mot kreft må vi ta alle midler i bruk, og tilbud om gratis HPV-vaksine kan redde mange som ellers ville blitt syke, sier han.

Også for gutter Det bør også bli fortgang i arbeidet med å vurdere om gutter skal vaksineres, foreslår Arbeiderpartiet. Vaksinen kan redusere risikoen for krefttyper som rammer menn, som analkreft.

Men prisen på vaksinen avgjør om den er kostnadseffektiv, og en arbeidsgruppe hos Folkehelseinstituttet skal nå i gang med å vurdere det.

Fremskrittspartiet er ikke avvisende til å utvide programmet til å omfatte flere, men mener det kan være lurt å vente på at rapporten kommer.

- Fremskrittspartiet er opptatt av at hvis anbefalingene tilsier det, så ønsker vi å utvide programmet, sier helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Prioriteringsspørsmål Regjeringspartner Høyre er likeledes i hovedsak positive, men er opptatt av at det vil koste.

- Dette har vært etterspurt i mange år, men det har en budsjettkonsekvens. Mye taler for opphenting, men det er et spørsmål om prioritering, sier Tone Wilhelmsen Trøen, som representerer partiet i helse- og omsorgskomiteen.

I Venstre er man derimot skeptiske på grunn av mulig risiko ved vaksine veid opp mot helsegevinst.

- Vi vet lite om virkningene generelt, og når man går oppover i alder, vet vi enda mindre, sier helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth.

Kristelig Folkeparti ønsket ikke å kommentere spørsmålet før de har tatt formelt stilling til det.

(NTB)