OVER 200 MELDTE SEG:  Over 200 hundeelskere  har meldt seg på i konkurransen om den kostbare hvalpen i denne svindelannonsen. Faksimile: FINN.no.
OVER 200 MELDTE SEG: Over 200 hundeelskere har meldt seg på i konkurransen om den kostbare hvalpen i denne svindelannonsen. Faksimile: FINN.no.Vis mer

Gratis katt i Moss ble svindelvalp fra Afrika

Slik bruker Nigeria-svindlere kjæledyr som lokkemat på FINN.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først skulle samboerparet være greie og skaffe en venninne til sin kjære bengalske katt Jermund (2) på FINN.no.

Det gikk ikke mange minuttene før søte Maggi fra Moss dukket opp i mailboksen med bilder av seg selv og ønske om et nytt hjem, helt gratis.

Og det var jo nesten for godt til å være sant - en edelt stammet bengalkatt som Maggi kan koste opp mot 10 000 kroner.

Jermunds foresatte Alexander Johnsen (34) og Ida Kamilla Lien (30) skulle bare hjelpe Maggis eier med en liten gratis tjeneste.

Hun trengte hjelp til å rykke inn en annen annonse på FINN.no for en hundevalp hun også var tvungent til å kvitte seg med raskt på grunn av ny jobb i utlandet.

Gratis - igjen Spisshunden Jody var også gratis.

Nesten for godt til å være sant, det også. En valp av shiba inu-rase koster fort vekk 15 000 kroner.

Tilbake sitter samboerne med en stabel sinte og fortvilte henvendelser fra folk som lurer på hvor det blir av hundevalpen - som noen kanskje har betalt 2 800 kroner for til veterinær og frakt.

Og Jermund er fortsatt uten bengalsk kattevenninne fordi «foreldrene» har takket nei til andre partnere på bekostning av mysteriet Maggi.

- Klassisk Nigeria-svindel - En klassisk Nigeria-svindel, sier FINN.no-sjef Lars Vinden - ansvarlig for selskapets forbrukertrygghet.

 HUND OG KATT:  Samboerparet Alexander Johnsen (34) og Ida Kamilla Lien (30) satte inn en annonse på Finn.no for å kjøpe en venninne til sin bengalske katt Jermund.  Dermed ble de uskyldige formidlere av en såkalt Nigeria-svindel om «gratis» hundehvalp (annonsen over).  FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
HUND OG KATT: Samboerparet Alexander Johnsen (34) og Ida Kamilla Lien (30) satte inn en annonse på Finn.no for å kjøpe en venninne til sin bengalske katt Jermund. Dermed ble de uskyldige formidlere av en såkalt Nigeria-svindel om «gratis» hundehvalp (annonsen over). FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET. Vis mer

I leiligheten på Grønland i Oslo sitter Alexander Johnsen og Ida Kamilla Lien sammen med sin kjære katt og vet ikke om de skal smile eller være sinte over hund- og katt-køpenikaden de har latt seg bruke til.

Selv har de ikke blitt lurt for penger eller oppgitt personlige data som kan føre til tapping av konto. Og det håper de at heller ikke hundeentusiastene er blitt.

Hadde ikke telefon Her forteller de hva som skjedde etter at de rykket inn annonsen sist fredag under overskriften «Bengal Jermund (Eye Of The Tiger) søker venninne» :

- Det var noen pussige trekk i tilbudet vi fikk om kattungen Maggi fra «Juliet Masera» i Moss på en Yahoo-adresse. At «hun» måtte kvitte seg med sine kjære dyr på grunn av jobb utenlands var ikke så rart, heller ikke at mailen var på enkel «google-norsk». Det jobber jo mange utlendinger i Norge.

- Det var mer mystisk at hun ikke hadde telefon for øyeblikket og at hun hadde «brukt opp» kvoten på FINN.no over antall annonser. Men vi tenkte at det ikke var noen risiko for oss. Vi skulle jo bare videresende mail-henvendelser om hundevalpen, sier samboerparet til Dagbladet.

200 ville ha gratis-hund I løpet av de to første døgnene fikk begge bakoversveis av mailtrafikken. Mer enn 200 mailer fra hundeelskere over hele Norge - og noen fra Sverige - ble sendt videre til den gavmilde dyrevennen «i Moss».

- Det er ganske utrolig hva folk la igjen av opplysninger om seg selv. Og da flere kontaktet oss direkte om neste trinn i adopsjonen, varslet vi FINN.no. valpen var midlertidig plassert i Kamerun i Afrika, men det kostet «bare» 2 800 kroner i forskudd å den fraktet hjem på døra i Norge.

Da var allerede rubrikkselskapet varslet av hundeeksperter, og annonsen trukket tilbake fra FINN.no.

Her er neste tilbud Slik lyder noe av budskapet i  mailen til de som er så heldige å gå videre i konkurransen om en «gratis» valp til 15 000 - der «kvinnen fra Moss» plutselig referer til sin kone i Kamerun:

«Jeg virkelig ønsket å finne et godt hjem for Jody så snart som mulig fordi jeg hadde vært ansatt i et nytt selskap i Kribi, Kamerun som
bygger en ny havn. Min familie hadde allerede flyttet, og jeg måtte finne et nytt hjem for Jody før Jeg møter familien min i Kribi.

Dessverre ringte min kone meg og informert meg om at min sønn var involvert i en ulykke i Kribi og jeg var nødvendig umiddelbart. Så flyttet jeg umiddelbart med Jody til Kribi. Da jeg kom hit, oppdaget jeg at Jody ikke kan bo her med oss på grunn av flere forhold. Så jeg kontaktet kjæledyr transport service her, og de informert meg om at de kunne transportere Jody tilbake til Norge og levere henne til deg. De sa at det vil koste 2800kr å transportere hunden og utstyr til hvilken som helst adresse i Norge.

 LUREPUS:  Samboerparte fikk dette bildet av Maggi, som skulle bli Jermunds nye venninne - mot litt gratishjelp med en hundeannonse. Foto: Juliet Masera, Moss
LUREPUS: Samboerparte fikk dette bildet av Maggi, som skulle bli Jermunds nye venninne - mot litt gratishjelp med en hundeannonse. Foto: Juliet Masera, Moss Vis mer

Så, hvis du er villig til å betale for Jody skal leveres på adressen din, så du kan ha henne. Så, hvis du er villig til å betale 2800kr for transport, så jeg vil gjøre eierskifte sertifikat, overføring av eierskap til deg. Oppgi fullt navn, adresse og telefonnummer.»

Medansvarlig Trygghetsansvarlig Lars Vinden har et par gode råd og en pekefinger i været til FINN-kunder:

- Dersom annonsører forsøker å lokke interesserte kjøpere til å betale direkte utenom vår betalingsordninger, og kun er tilgjengelig på epost eller befinner seg i utlandet, ja da lukter det ugler i mosen. Og hvis betalingen skal gå gjennom Western Union, blinker alle svindellamper.

- Det samme gjelder spørsmål om å rykke inn annonser for andre. Det betyr i praksis at de selv er «rødmerket» i våre systemer. Og godtroende folk som lar seg bruke, kan i ytterste konsekvens bli gjort medansvarlig til svindel, sier FINN.no-sjefen til Dagbladet.   

 BLE LURT:  Jermund har aldri sett noe til Maggi fra Moss. Den to år gamle bengalkatten må foreløpig nøye seg med selskap av treugla på bokhylla hjemme på Grønland. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET.
BLE LURT: Jermund har aldri sett noe til Maggi fra Moss. Den to år gamle bengalkatten må foreløpig nøye seg med selskap av treugla på bokhylla hjemme på Grønland. FOTO: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET. Vis mer