Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gratis kondomer kan være klimaredning

FN mener kampen mot global oppvarming blir lettere dersom befolkningsveksten i verden bremses.

KONDOMER: Denne fiskeren binder sammen noen oppblåste kondomer. Det er trolig ikke den beste bruken av kondomer for klimaet. Foto: REUTERS/Enrique De La Osa/Scanpix
KONDOMER: Denne fiskeren binder sammen noen oppblåste kondomer. Det er trolig ikke den beste bruken av kondomer for klimaet. Foto: REUTERS/Enrique De La Osa/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kampen mot global oppvarming blir lettere dersom befolkningsveksten i verden bremses, skriver FN i ny rapport.

- Ettersom veksten i befolkningsgrupper, økonomier og forbruk overskrider jordens evne til å tilpasse seg, vil klimaendringer kunne bli mer ekstreme og katastrofale, skriver FNs befolkningsfond (UNFPA) i en ny rapport.

FN-organet mener derfor at gratis kondomer og informasjon om familieplanlegging vil kunne bidra til å hindre global oppvarming, melder blant annet nyhetsbyrået AP.

Fremtiden i våre hender-leder Arild Hermstad mener familieplanlegging er viktig for klimatilpasning:

- For å skape utvikling og stå bedre rustet til å tilpasse seg klimaendringene, er for eksempel kvinners rett til å kunne bestemme selv om de vil ha barn, viktig, sier Hermstad til Dagbladet.

Kvinner i fattige land er de som oftest rammes hardest av klimaendringer.

- Bedre befolkningskontroll, opplysning og styrking av kvinner rettigheter er viktig, sier Hermstad.

Samtidig mener han ikke prevensjonsmidler vil være løsningen på klimaproblemet.

- Klimaendringene skjer så raskt og vi må omstille oss så fort, at det ikke vil ha stor effekt med befolkningsendringer som tar så lang tid. Det er så klart viktig at vi ikke bli altfor mange på kloden, men det er en treghet i dette som gjør at det vil ha liten effekt, sier Hermstad.

Det er ikke alltid slik at færre innbyggere i et land automatisk gir mindre mindre utslipp.

- Noen land med høy befolkningsvekst har faktisk hatt reduksjon i utslippene. Det handler om at underutviklingen blir forsterket. Samtidig har Kina, som har fått kontroll på befolkningsveksten, hatt en formidabel økning, sier Hermstad.

I rapporten State of the World Population, som ble lagt fram i London onsdag, skriver UNFPA at forhandlerne på klimatoppmøtet i København i desember må tenke kreativt rundt befolkning og reproduksjon.

FN anslo i 2006 at verdens befolkning vil være 9,2 milliarder i 2050.

(Dagbladet/NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media