Gratis overtidsjobbing, mindre ferie og tøffere arbeidsklima

Mindre frihet på jobben som følge av finanskrisa, spår ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syke arbeidstakere vil presse seg selv til å gå på jobb, tror Kjell Gunnar Salvanes, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole.

- I dårlige tider går sykefraværet ned, og det skyldes at folk disiplinerer seg når de frykter for jobbene sine. Det gjelder å framstå som stødige medarbeidere, sier han.

Klimaet på arbeidsplassen blir tøffere, mener Salvanes.

- Bedriftene vil følge senioritetsreglene - sist inn, først ut. Det betyr at særlig unge arbeidstakere er utsatt. Men regelverket kan omgås, og dermed må alle vise at de bør få bli, sier professoren.

Unge vil slite

Nyutdannede får en vanskeligere start på karrieren. Det kan de slite med i mange år framover.

- Den første jobben er veldig viktig, det er der du viser deg fram til framtidige arbeidsgivere. Får du en god jobb rett etter studiene, blir karriereutviklingen din bedre enn om du må nøye deg med en dårligere jobb i starten. Det kan ta lang tid å komme i rett spor etterpå, sier Salvanes.

Eldre skyves ut

Gratis overtidsjobbing, mindre ferie og tøffere arbeidsklima

Arbeidstakere må forberede seg på stadige nedbemanninger og omstillinger, mener Knut Røed, seniorforsker ved Frischsenteret.

Eldre arbeidstakere er de første som rammes.

- I tidligere nedbemanningsbølger har det vært et økt press på å skyve eldre ut av arbeidslivet. Dermed kan vi nok regne med at flere kommer til å gå av med avtalefestet pensjon, tror Røed.

Når vanlige folks privatøkonomi blir mer presset, kan det føre til at mange dropper ferien - og i stedet blir på jobb.

- Kostbare ferier og dyre biler er utgifter som er lettest for folk å redusere, sier Knut Røed.

Ekstra innsats

Gratisjobbing blir vanlig for å møte de tøffe tidene, mener Kristian Fæste, adm.dir. i Xtra Personell.

En undersøkelse bemanningsfirmaet har foretatt, viser at over 30 prosent av all overtidsjobbing i Norge er ulønnet. Mer kan det bli.

FEM OM FRAMTIDA:Ima Jakobsen
Innehaver av klesbutikk for barn 

1. Hva er det første du dropper for å spare penger?

- Jeg spiser ikke like mye på restaurant, handler mindre til meg selv og prioriterer barna. Høyere boliglånsrente merkes godt, så det blir ikke like mye til overs lenger. Jeg tenker mer økonomisk nå.

2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?

- Selv om jeg har kuttet ned på restaurantbesøk, klarer jeg ikke unnvære det helt. Trening kan jeg heller ikke droppe.

3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?

- Folk er blitt litt mer forsiktig, handler ikke like mye som før. Men jeg tror likevel ikke vi kommer til å merke så mye til finanskrisa her i landet. Jeg kjenner mange i hjembyen London, som har mistet jobbene sine. Det gjelder særlig de som jobber i bank- og finansbransjen. Foto: STEINAR BUHOLM
FEM OM FRAMTIDA:
Ima Jakobsen
Innehaver av klesbutikk for barn


1. Hva er det første du dropper for å spare penger?
- Jeg spiser ikke like mye på restaurant, handler mindre til meg selv og prioriterer barna. Høyere boliglånsrente merkes godt, så det blir ikke like mye til overs lenger. Jeg tenker mer økonomisk nå.
2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?
- Selv om jeg har kuttet ned på restaurantbesøk, klarer jeg ikke unnvære det helt. Trening kan jeg heller ikke droppe.
3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?
- Folk er blitt litt mer forsiktig, handler ikke like mye som før. Men jeg tror likevel ikke vi kommer til å merke så mye til finanskrisa her i landet. Jeg kjenner mange i hjembyen London, som har mistet jobbene sine. Det gjelder særlig de som jobber i bank- og finansbransjen. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

- Mange gjør en ekstra innsats for å bli lagt merke til i økonomiske nedgangstider, slik at de ikke skal rammes av kutt i staben, sier Fæste.

Han tror også at færre kommer til å skifte jobb den nærmeste tida.

Mette Skjeldam<br /> Studerer fysioterapi/mensendieck <br /><br /> 1. Hva er det første du dropper for å spare penger?<br /> - Klær. Jeg inngikk en avtale med meg selv 1.august om at jeg ikke skulle kjøpe klær på ett år, og så langt har jeg klart meg bra. Jeg ligger unna dyre matvarer og tar buss i stedet for taxi hjem fra byen om kvelden. Dessuten prøver jeg å sykle framfor å kjøre kollektivt. Jeg skal forsøke å få meg jobb som fysioterapeut på et treningssenter, slik at jeg kan trene gratis.<br /> 2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?<br /> - Strøm og varm dusj om morgenen.<br /> 3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?<br /> - Uansett hvor dårlige tider vi går inn i, får folk plager med kroppen og trenger hjelp til å bli bedre. Mensendieck dreier seg mye om å forebygge belastningsplager, og det blir folk bare mer og mer opptatt av.<br /><br /> Caroline Abrahamsen<br /> Sykepleierstudent <br /><br /> 1. Hva er det første du dropper for å spare penger?<br /> - Sunn mat er ofte dyr, men jeg er opptatt av å leve sunt. Jeg reduserer derfor heller på klesinnkjøp. I tillegg går jeg for det billigste av alt - fra treningssenter til transportmidler. Selv om jeg er på kafé i dag, skjer det faktisk sjelden. Jeg prøver å spare inn på slike utskeielser.<br /> 2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?<br /> - Fritidsaktiviteter. Jeg må finne på noe med vennene mine, og det koster jo gjerne litt penger. Dessuten hopper jeg i fallskjerm. Jeg må også ha en ferietur å se fram til.<br /> 3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?<br /> - Det vil være et stort behov for sykepleiere framover. Men det forutsetter jo selvsagt at det bevilges penger til helsesektoren - og at det kuttes på andre områder…
Anders Kanck<br /> Eiendomsmegler <br /><br /> 1. Hva er det første du dropper for å spare penger?<br /> - Jeg kutter ut forbruksvarer som jeg kan unnvære. Klesutgiftene er store i denne bransjen, men det er mulig å droppe den nye ekstra dressen. Reisebudsjettet blir også litt utsatt i trangere tider.<br /> 2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?<br /> - Bilen. Jeg kan ikke unnvære den i jobben, og bruker den også privat. Jeg leverer jobbskjortene mine til stryking, og har vaskehjelp hjemme. Men det betyr bare at jeg får tid til å jobbe mer - og kan tjene mer penger.<br /> 3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?<br /> - Jeg har høyere utdanning og flere bein å stå på. Dessuten har jeg vært gjennom flere finanskriser før. Men man blir jo litt nervøs likevel. Negative oppslag om boligmarkedet påvirker folks handlemønster. Men fortsatt omsettes det godt over 100 000 boliger i året bare i Oslo.
Mathias Bache- Gabrielsen<br /> Eier av økomat-butikk <br /><br /> 1. Hva er det første du dropper for å spare penger?<br /> - Jeg lever allerede helt på sparekniven, men kan kanskje bli enda flinkere. Ettersom jeg nettopp har startet opp ny bedrift, har jeg ikke tid til å gå på kino eller gjøre andre fritidsaktiviteter. Jeg kommer nok ikke til å ta meg råd til en feit ferietur akkurat nå.<br /> 2. Hvilken luksus kan du ikke unnvære?<br /> - Jeg synes det er greit å bruke penger på god mat. Men så er jeg også litt over gjennomsnittlig interessert i mat og helse. Jeg trener masse - så der går det med litt penger.<br /> 3. Frykter du at finanskrisa får konsekvenser for jobbframtida?<br /> - Det er blitt vanskeligere å låne penger til å foreta investeringer. Heldigvis merker vi ennå ikke noe på salget, men jeg håper jo ikke folk vil kutte ned på matvanene sine.