Gratis pc - nei takk!

STAVANGER (Dagbladet): Oljeselskapet Phillips Petroleum Company Norway ville gi bort datamaskiner til skolene. Men Stavanger kommune takket nei. Rektorene fortviler over avslaget fordi skolene har for få pc-er til elevene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske oljeselskapet skal bytte ut dataparken. Derfor ønsket de å gi 900 brukte pc-er til skoler som sliter med lave databudsjetter. Maskinene stammer fra hovedkontoret på Tananger i Rogaland og fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Maskinene er to til tre år gamle, og er såkalte pentium-maskiner.

For dyrt

Stavanger kommune har takket nei til det gavmilde tilbudet. De dataansvarlige mener at det koster flesk å ta imot brukte maskiner. Hver pc vil koste 1000 kroner i klargjøring til bruk. Rektorene ved skolene er ikke like glade for kommunens avgjørelse.

- Jeg må si det virker dumt å si nei takk til en slik sjenerøs gave, sier rektor Hans Olaf Olsen ved St. Svithun skole i Stavanger.
St. Svithun som har 300 elever har mottatt datagaver før.

- Vi fikk brukte pc-er fra et annet oljeselskap i fjor. Det har hjulpet oss godt, men fortsatt har vi bare en pc for hver tiende elev, sier rektoren.

Olsen forteller at kostnadene med å ta imot pc-er er noen hundrelapper for hver maskin. Det blir likevel bare småpenger i forhold til å kjøpe nytt.

Ikke kapasitet

Kommunaldirektør Liv Fredriksen sier at IT-satsingen styres ut fra et kapasitetsbehov.

- Før vi kan ta imot må vi være sikker på at vi har kapasitet til å klargjøre og vedlikeholde maskinene. Akkurat nå har vi liten kapasitet, forteller Fredriksen.

Sola kommune har derimot takket ja til å ta imot 450 brukte datamaskiner fra Phillips og er overrasket over nabokommunens holdning.

- Maskinene er gode og vil fungere godt til vårt behov i flere år, sier avdelingsleder Torbjørn Askeland.

Sparer penger

Phillips fortviler ikke over avslaget. Andre skoler rundt omkring i landet har fått nyss om at Stavanger har takket nei. Ifølge oljeselskapet har de mottatt en rekke henvendelser fra ivrige skolesjefer som ber om datamaskiner til sine elever.

- Dessverre er det for seint. Vi har allerede fordelt de 900 maskinene på kommuner over hele landet, sier pressetalsmann Ingvar F. Solberg.

NEI TAKK: Stavanger kommune takket nei til gratis pc-er.