Gratis skolebøker til høsten

Ap vil legge 350 millioner kroner på bordet i revidert nasjonalbudsjett for å sikre at elevene i videregående skole får gratis skolebøker til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet erfarer, har

finansminister Kristin Halvorsen (SV) to milliarder kroner til nye gode formål når hun legger fram revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

Ikke alt er klart, men de rødgrønne partiene på Stortinget ga tidligere i uka regjeringen ei lang smørbrødliste å velge fra.

En av sakene som plager skolepolitikerne fra Ap, SV og Sp er at de ikke klarer å bli enige om hvilken modell for gratis skolebøker som skal gjelde: en utlånsordning, stipend eller en kombinert løsning. Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) er ikke i stand til å legge fram et forslag i revidert.

Presser statsråden

Men Ap på Stortinget vil likevel legge inn 350 millioner kroner til gratis skolebøker for å sikre at elevene får bøker til høsten. Uten enighet og penger i revidert ville ikke ordningen få praktisk betydning før høsten 2007. Med Ap\'s opplegg vil det være mulig å komme i gang straks utdanningspolitikerne blir enige om en modell.

Og pengene legger et sterkere press på dem for å finne en løsning på en sak som har versert i årevis.

350 millioner kroner er nok til å sikre en utlånsordning til høsten. Det innebærer at elevene låner lærebøkene gjennom skolen. Fylkeskommunen som skoleeier får ansvar for anskaffelse og utlån av bøker og digitale læremidler. Det kan også bli aktuelt å gi direkte støtte til utstyr som yrkesfaglige elever trenger.

GRATIS BØKER: Regjeringen finner penger til gratis skolebøker for elever i den videregående skole. Forhåpentligvis senere utgaver enn bøkene på vårt illustrasjonsfoto. Foto: DAGBLADET
GRATIS BØKER: Regjeringen finner penger til gratis skolebøker for elever i den videregående skole. Forhåpentligvis senere utgaver enn bøkene på vårt illustrasjonsfoto. Foto: DAGBLADET Vis mer

Flere formål

I tillegg til gratis skolebøker er det en sak som helt sikkert finner veien til revidert:

I merknadene til statsbudsjettet for 2006 instruerte de rødgrønne partiene sin egen regjering til å gi oljearbeidere og sjøfolk 180 millioner kroner i skattefritak.

Det betyr at oljearbeidere slipper å betale skatt på mat de får servert når de jobber offshore, og at sjøfolk slipper å skatte av det såkalte hyretillegget de har.

Penger til bostedløse

Fire andre gode formål er også aktuelle ifølge kilder på Stortinget:

Mer penger til de fattige, blant annet mer til de bostedsløse og økte sosialsatser.

De rødgrønne vil fjerne 50-lappen i egenandel på fysioterapi for pasienter som før fikk gratis behandling. Det er en ordning som mange mennesker med kroniske sykdommer har reagert sterkt på.

Mer penger til bredbånd i distriktene.

Mer penger til nedslitte fylkesveier.