Gratis skolemat ble dyrere skolemelk

Finansminister Kristin Halvorsen gjør stikk motsatt av hva hun lovet i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sosialistisk Venstreparti kjørte løftet om gratis skolemat knallhardt i valgkampen.


Nå er SV-lederen er blitt finansminister. Noe av det første hun gjør er å innføre en avgift på melkekartonger som slår hardt ut for elever som kjøper melk på skolen.

Millioner til Kristin

Avgiften vil gi nærmere 25 millioner mer i finansministerens pengepung. For de vel 250 000 elevene i norsk skole som kjøper melk hver dag, blir merregningen rundt en 100-lapp i året. Denne avgiftsøkningen vil ramme alle likt, både de med høy og lav inntekt.

- En av SVs hovedbegrunnelser for å innføre gratis skolemat, som vi fortsatt ikke har sett noe til, var jo nettopp at dette var et positivt tiltak for de ressurssvake familiene som ikke sender mat med barna sine på skolen. Nå ser vi at en skolemelkordning, som allerede finnes, blir dyrere, sier Jan Tore Sanner, parlamentarisk nestleder i Høyre.

Han mener Kristin Halvorsen ikke kan ha forstått rekkevidden av miljøavgiften de rød-grønne innførte i budsjettbehandlingen, og ber henne vurdere en fritaksordning for melkekartonger i skoler og barnehager.

- Om hun kommer tilbake til Stortinget med et nytt forslag, skal det ikke stå på Høyre, sier Sanner til Dagbladet.no.Bondevik-regjeringen, med blant annet finansminister Per-Kristian Foss foreslo den samme avgiften, som dagens stortingsflertall har innført, men Høyre hevder de samtidig foreslo en rekke avgiftsreduksjoner som ville gjort drikkevarer rimeligere.

Frykter høyere avgift

DYRERE MELK:  Og ingen gratis skolemat. Foto: SIV JOHANNE  SEGLEM
DYRERE MELK: Og ingen gratis skolemat. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet er heller ikke glad for avgiften som nå rammer skoleelever. Prisøkningen blir over natten rundt 25 prosent.

- Dette er vel hva man på politikerspråket kaller en utilsiktet virkning, sier Lundteigen.

Han frykter avgiften blir enda høyere enn 55 ørene pr. kartong. Årsaken er at man beregner avgiften ut fra hvor mange kartonger som går til materialgjenvinning. Men mange av kartongene går også til energigjenvinning, og disse skal holdes utenfor regnestykket. Da kan avgiften bli enda høyere.

- Kristin Halvorsen bør se på denne avgiften på nytt, ihvertfall for skoleelevene. Den raskeste frokosten som gir deg krefter er noen skikkelige glass med melk, sier melkebonden Lundteigen.

Åpner for fritak

I Finansdepartementet er det ingen vilje til å gi skoler og barnehager et generelt avgiftsfritak, men statssekretær Roger Schjerva åpner for at skolene kan få billigere melk om de kan dokumentere at de skyller, bretter og gjenvinner 95 av melkekartongene.

- Tine hevder at skolene gjenvinner rundt 95 prosent av melkekartongene. Om SFT beregner returandelen for skolemelk for seg, så skal skolene belønnes for dette og slippe å betale avgift, sier Schjerva til Dagbladet.no.

Han mener dessuten at det er Tine som til syvende og sist velter avgiften over på elevene.

- Det er opp til Tine om de vil skåne skolen og elevene ved å dekke inn noe av denne avgiften selv, sier Schjerva.

KOSTER MER: Etter regjeringens nye budsjett vil prisen på skolemelk øke med rundt 25 prosent fra nyttår. Samtidig har Kristin Halvorsen lovet gratis skolemat.