Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gratis telefon for IT-brukere

Datavisjonær og nettguru Nicholas Negroponte benyttet sitt besøk på IT-seminar i Oslo til å gi statsminister Kjell Magne Bondevik råd om hvordan regjeringen burde satse videre på IT: - Sørg for gratis lokaltakst på telefonen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nicholas Negroponte er verdens fremste IT-kjendis, og kjent for sine framtidsvisjoner om den digitale revolusjon. Hans råd for å stimulere databruken i Norge er svært enkelt.

- Sørg for at telefonselskapene tilbyr en fast pris for bruk av lokaltakst, eller få dem helst til å tilby det gratis. Da vil ikke foreldrene bry seg om hvor lenge barna bruker Internett, sier Negroponte, som er direktør for medielaboratoriet ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), forfatter av bestselgeren «Leve digitalt» og grunnlegger og spaltist i det teknologiske kultmagasinet Wired.

Framtidsressurs

Negroponte anbefaler Bondevik å konsentrere seg om å lære barn IT, og tror at barna er den største framtidsressursen verden har.
- I USA er det ungdom og eldre mennesker over 60 år som bruker Internett. Voksne mennesker er de digitalt hjemløse. Dessverre er det også de samme som leder våre land, vår industri og vår utdanning, sa Negroponte til statsministeren og norske næringslivstopper.

Han la til at han tror den store gruppen av voksne data-analfabeter vil bli dratt ut på Internett av sine barn i løpet av de neste fem årene.

Ros til Norge

Negroponte roste Norge og Skandinavia for å være langt framme i det informasjonsteknologiske kappløpet.
- Jeg tror ikke dere vet hvor velutviklet dere er, sa Negroponte, som kalte Tyskland og Frankrike for IT-u-land i Europa. Selv om begge landene har flere nettbrukere enn middelhavslandene, så tror han at Mellom-Europa har for store sosiale forskjeller til å kunne utnytte Internett skikkelig:

- Deres holdning er at alle tiltak skal bestemmes sentralt, men Internett fungerer ikke slik. Det er desentraliserende og undergraver nasjonalstaten. Italienere og Internett er en perfekt kombinasjon. De har en sunn mangel på respekt for autoriteter, sier Negroponte.

Fjernundervisning

Negroponte anbefalte også regjeringen Bondevik å vurdere nøye hvordan elektronisk handel og elektroniske betalingsmidler vil virke inn på økonomien og skattesystemet.

- Jeg tror Internetts innvirkning på framtidas økonomi er svært undervurdert, sier Negroponte.
Statsminister Bondevik la på fredagens seminar om utdanning og vår digitale framtid også fram regjeringens planer for IT-utviklingen i Norge.

- Vi må sikre at alle lærer å bruke PC-er, og hindre at det utvikles økende forskjeller mellom de som kan bruke ny teknologi og de som ikke mestrer den, sa Bondevik, og la til at det er helt kritisk for Norge å unngå at det blir geografiske forskjeller på IT-utviklingen.

Regjeringen vil derfor gi høy prioritet til utvikling innen fjernundervisning, støtte til småbedrifter i distriktene, fremming av kvinners IT-bruk, og støtte til bevaring av det norske språk på nettet, lover Bondevik.

Fredagens seminar ble arrangert av norske MIT-studenter, og samlet også næringslivstopper som reder Terje Mikalsen, eks-minister Gudmund Hernes, banksjef Knut Anton Mork, Europasjef for Oracle Pier Carlo Falotti og administrerende direktør for IBM Norge, Ole Haaber.

BARNA GÅR FORAN:- Voksne vil bli dratt ut på Internett av sine barn, sa datakjendis Nicholas Negroponte, som møtte statsminister Kjell Magne Bondevik under Oslo-seminaret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!