MISTENKELIG BILDE:  Sommerdetaljer i bakgrunnen avslørte at valpen ikke hørte hjemme på vinterlige Østlandet. Faksimile: FINN.no.
MISTENKELIG BILDE: Sommerdetaljer i bakgrunnen avslørte at valpen ikke hørte hjemme på vinterlige Østlandet. Faksimile: FINN.no.Vis mer

Gratis valp fra Moss var «stjålet» fra New York

Slik ble forsøk på hundesvindel på FINN.no avslørt på norsk nettforum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 200 hundeelskere kastet seg inn i konkurransen om en gratis valp av den kostbare spisshundrasen Shina Ibu, som vanligvis har en prislapp på 15 000 kroner.

Et samboerpar i Oslo ble lurt til å rykke inn den falske gi bort-annonsen for såkalte Nigeria-svindlere som åpenbart var svartelistet på den dominerende handelsplassen FINN.no. De varslet nettstedet da det var kommet et ras av mailer de skulle videresende.

Da hadde allerede superobservante hundeentusiaster avdekket svindelen og fått trukket annonsen tilbake hos FINN.no.

For det første var det mistenkelige at noen «gir bort» en slik valp, og dessuten var det noen som reagerte på at det ikke var norsk vintermiljø rundt valpen, som angivelig var fra Moss.

Manhattan-blogg - Det er rundt 1 000 slike hunder i Norge, og det er mange som følger ekstremt godt med på alt som rører seg rundt rasen. Og slik var det noen som oppdaget at bildet i FINN.no-annonsen fra stjålet i en blogg fra Manhattan, der en familie har lagt ut bilder av sin nye hund, sier Shina Ibu-entusiast og hobbyoppdretter Paul Walle på Soldoggen Kennel i Bogen i Evenes kommune i Nordland.

Cody fra Moss var altså Ninja fra New York.

Walle er moderator for det største skandinaviske nettforumet for rasen, Norway Shiba Inu, der 1 200 følgere har sluppet gjennom nåløyet.

Han er også moderator for andre lukkede nettforum på Facebook innen temaene jakt, fiske og friluftsliv.

- Veldig godtroende - Vi merker den intense interessen rundt kjæledyr generelt og hunder spesielt. Slik kommer også svindlere som veps til en skål med syltetøy. Nå har over 200 meldt seg for å bli akseptert som fullverdige medlemmer inne på Shiba Inu Norway. 90 prosent av dem har IP-adresser i land som Nigeria, Kamerun, Somalia, Libya, Pakistan og India, og har åpenbart ingen annen interesse for vår hunderease enn muligheten for lettjente svindelkroner. For folk er veldig godtroende når det dreier seg om kjæledyr, sier oppdretteren ved Narvik.

FINN.no registrerer også sterk interesse for dyreannonser. Rubrikknettstedet har daglig om lag 5 000 treff på «Dyr gis bort»-annonser.

- Når noen blir bedt om å rykke inn en annonse på vegne av noen de ikke kjenner, er det rimelig stor mulighet for at det er svartelistede annonsører som prøver å komme seg inn bakveien. Rent juridisk kan noen som sier ja til en slik tjeneste, bli gjort medskyldig i svindel, sier jurist og fagansvarlig for forbrukertrygghet, Lars Vinden, til Dagbladet.

FINN.no har om lag 3,5 million annonser i året. Mellom 10 000 og 20 000 blir avvist for brudd på markedsføringsloven eller gamle «synder».

- Dersom annonsører forsøker å lokke interesserte kjøpere til å forskuddsbetale utenom vår betalingsordning, og kun er tilgjengelig på epost eller befinenr seg i utlandet, ja da lukter det ugler i mosen. Og hvis betalingen skal gå gjennom Western Union, blinker alle svindellamper, sier FINN.no-sjefen.