Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møtt med trampeklapp av sine egne

Gråtkvalt Giske beklaget:
- Varslerne fortjener respekt for sitt mot

Aps nylig avgåtte nestleder sier han er lei seg. I hjemfylket ble Trond Giske møtt med trampeklapp fra partikamerater som tror han snart er tilbake i sentrale Ap-verv.

DIREKTE: Trond Giske deltar på konstitueringen av nye Orkland Ap. Foto: Lars Eivind Bones, Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORKANGER (Dagbladet): Trond Giske har vært sykmeldt helt siden jul i fjor og fram til nå, i forbindelse med varslersakene mot ham.

I dag entrer Giske den offentlige scenen for første gang, i forbindelse med stiftelsesmøtet i Orkland Ap i Sør-Trøndelag.

Her, i sitt eget hjemfylke, skal Giske ha sin første offentlige opptreden siden varslerskandalen, som endte med at den tidligere Ap-nestlederen trakk seg fra ledelsen i partiet og ble fratatt vervet som sentralstyremedlem og finanspolitisk talsmann.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Snakket om varsler

Giske ble møtt med trampeklapp da han ankom møtet, hvor han innledet sin tale cirka klokka 14.

Giske startet med å mimre tilbake til første gangen han sto på talerstolen i Orkdal, som ung AUF-er.

- Jeg gruet meg til å ta ordet. Nå står jeg her igjen, langt eldre og mer erfaren, men likevel kjenner jeg på følelsen fra den gangen, sa Giske, før han gikk over til å snakke om varslersakene.

- Jeg skal ikke legge skjul på at det er vanskelig å snakke om, og jeg håper dere forstår at jeg er lei meg for hendelser som var upassende og ubehagelig, for folk som har hatt det vondt, men også for hvordan det har rammet mine nærmeste, sa Giske, som beklaget sin egen oppførsel.

NERVØS: Trond Giske innrømmer at han var nervøs da han skulle holde tale under konstitueringen av Orkland AP. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NERVØS: Trond Giske innrømmer at han var nervøs da han skulle holde tale under konstitueringen av Orkland AP. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Rørt

Han var tydelig rørt da han talte.

- Jeg er lei meg for at jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og makt i sosiale sammenhenger, sa han.

Giske tok også til orde for at varslernes varslerhistorier ikke burde bagatelliseres.

- De som har fortalt om det, også mot meg, fortjener respekt for sitt mot. Etter mange år står de fram med historier som sikkert har vært kjempevanskelig å fortelle om. Det er historier som ikke skal bagatelliseres eller bortforklares. Jeg tar dem til meg, og har gitt en uforbeholden unnskyld, sa Giske, som fra talerstolen beskriver Metoo-kampanjen som en kraft som endrer samfunnet, og som også har endret ham.

VENTER APPLAUS: Trude Tevik Gulbrandsen leder interrimstyret i Orkland Ap. Foto: Lars Eivind Bones.
VENTER APPLAUS: Trude Tevik Gulbrandsen leder interrimstyret i Orkland Ap. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Giske gikk så videre til å snakke om politikk, og veien videre for partiet etter valgnederlaget i fjor høst.

- Vårt hovedbudskap kan ikke være hva folk skal betale. Vårt hovedbudskap må være hva folk får tilbake for det, sa Giske, som trolig da siktet til partiets valgkampløfte om å øke skattene.

Trønderen ble svært personlig da han snakket om fødselen til hans to døtre, som ble foretatt ved hastekeisersnitt.

- Jeg har fått igjen på skatten. Det jeg fikk igjen de to gangene velferdsstaten var der for meg, er uendelig mer enn jeg har betalt i skatt, sa han.

Underveis i talen fikk han applaus fra sine partifeller.

Det spådde også leder i interrimstyret i Orkland Ap, Trude T. Gulbrandsen på forhånd.

- Han vil nok få applaus, for det får alle innledere på våre årsmøter, sa Trude
Tevik Gulbrandsen til Dagbladet.

Spår comeback snarlig

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell spådde også at Giske vil bli mottatt med åpne armer av sine egne.

FÅR STØTTE: Aps tidligere nestleder Trond Giske får støtte fra Jorodd Asphjell (til høyre for Giske), som er stortingsrepresentant for Ap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR STØTTE: Aps tidligere nestleder Trond Giske får støtte fra Jorodd Asphjell (til høyre for Giske), som er stortingsrepresentant for Ap. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg venter at Trond allerede fra dag en vil sette den politiske dagsordenen, både nasjonalt og her i regionen. Han kommer til å bli veldig godt mottatt når han kommer hit, han kommer til å være godt forberedt, og han kommer sikkert også til å snakke litt om det han har vært gjennom, sier stortingsrepresentant Jorodd Asphjell.

Han sier han tror at Giske vil komme raskt tilbake til sentrale posisjoner i partiet, og at Giske vil ha klart å opparbeide seg den nødvendige tilliten allerede fra neste års landsmøte av.

KOMMER TILBAKE i DAG: Tidligere Trond Giske møter i dag opp på stiftelsesmøtet til Orkland Ap i eget hjemfylke. Her er han på landsmøtet til Arbeiderpartiet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi
KOMMER TILBAKE i DAG: Tidligere Trond Giske møter i dag opp på stiftelsesmøtet til Orkland Ap i eget hjemfylke. Her er han på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpi Vis mer

Han åpner for at Giske da kan være aktuell for sentrale posisjoner både nasjonalt og i Trøndelag Ap.

- Vi skal ha årsmøte i nye Trøndelag snart, og et landsmøte i 2019, så får vi se hvordan det blir, men Trond vil være tilbake i sentrale posisjoner i partiet, og jeg er helt sikker på at vi har behov for ham, sier Asphjell, som selv er fra Orkdal Ap, ett av de fire tidligere Ap-lokallagene som i dag går sammen til nye Orkland Ap.

Tror på comeback

En ringerunde Adresseavisen har gjort i forkant av dagens stiftelsesmøte, viser at den tidligere nestlederen fortsatt har støtte i hjemfylket sitt.

13 av 19 lokallagsledere fra tidligere Sør-Trøndelag Ap, mener nemlig at Trond Giske kan komme tilbake som statsråd.

Avisa har også spurt om de ville hatt Giske på toppen av lista dersom det var nominasjonsmøte i dag. Der er partikollegene mer skeptiske, og åtte av 19 sier nei.

I en periode ble det spekulert i om Giske kunne være aktuell som ny fylkesleder i Trøndelag Ap etter degraderingen fra ledelsen sentralt.

Det virker nå langt mindre sannsynlig på kort sikt, noe blant annet Trondheims-ordfører Rita Ottervik også har gitt uttrykk for.

Det var knyttet stor spenning til Giskes opptreden på dagens møte, som samler et stort presseoppbud fra hele landet.

Giske har flere ganger tidligere ytret misnøye med måten partiet har håndtert varslersakene mot ham på, blant annet fordi han mener at han ikke har fått svare ordentlig for seg i prosessen.

Partiet har konkludert med at trønderen har brutt deres interne retningslinjer, noe også Giskes samboer Haddy N'jie, har vært kritisk til.

​I en epost lekket til VG tok et knallhardt oppgjør med Ap-leder Jonas Gahr Støre, dagen før partiet la fram sin konklusjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!