Hundrevis: Mange hundre mennesker hadde møtt fram for å ta farvel med Håvard Vederhus (21) torsdag. Lederen for Oslo AUF var blant de mange som ble drept i det tragiske terrorangrepet på Utøya 22. juli. Foto: UFFE FRANDSEN
Hundrevis: Mange hundre mennesker hadde møtt fram for å ta farvel med Håvard Vederhus (21) torsdag. Lederen for Oslo AUF var blant de mange som ble drept i det tragiske terrorangrepet på Utøya 22. juli. Foto: UFFE FRANDSENVis mer

Gråtkvalt Kristin tok farvel

Kunnskapsministeren holdt minnetale da Oslo AUFs leder, Håvard Vederhus (21) ble gravlagt torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble lederen for Oslo AUF, Håvard Vederhus (21) begravet fra Grefsen kirke i Oslo.

Vederhus var en av de 69 som omkom etter det tragiske terrorangrepet på Utøya for snart to uker siden. Han hadde ledet fylkeslaget siden februar 2011.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) overvar begravelsen sammen med hundrevis av mennesker som hadde møtt fram for å ta et siste farvel med en høyt verdsatt leder.

Fortvilt Kristin Halvorsen var en av mange talere i den rørende seremonien. Hun fikk lære Håvard Vederhus å kjenne gjennom politikken, og var tydelig preget av sorg.

- Fortvilelse og sorg preger oss som fikk møte og bli kjent med Håvard gjennom arbeidet i Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet, sa Halvorsen i sin minnetale.

Usedvanlig kunnskapsrik Kunnskapsministeren trakk fram Vederhus' mange gode sider. Han ble beskrevet som positiv, usedvanlig kunnskapsrik, inkluderende, talentfull og med stor omsorg for andre.

Bare 18 år gammel ble han valgt inn i utvalget for likeverdig opplæring i Kunnskapsdepartementet, som den yngste som har blitt oppnevnt til et utvalg i Norge noen gang.

- Håvard var en unik personlighet som alle ble glad i. Han var raus, humoristisk og positiv, med stor omsorg for alle. Han så alle, sa hun.

Risikerte livet Omsorgen den unge fylkeslagslederen hadde for andre, kom til uttrykk i løpet av de tragiske timene på Utøya. Tidligere har Ragnhild Kaski (21) fortalt Dagbladet hvordan Vederhus reddet henne fra å bli skutt av terroristen på Utøya ved å bære henne vekk da hun brakk ankelen og ikke kunne løpe fra drapsmannen.

Svært mange venner, familiemedlemmer, kollegaer og bekjente hadde møtt fram utenfor den hvite steinkirken på taket av Oslo. Utenfor sto omkring hundre mennesker som ikke fikk plass inne i kirken. Mange hadde tatt med røde og hvite roser.

Rørende Da Marte Vassbotten åpnet minnestunden med strofen «Jag vill känna att jag lever» fra «Gabriellas sång» var det som det gikk det et gys gjennom forsamlingen.

Like før klokken ett torsdag ettermiddag ble Vederhus' kiste båret til gravstedet. Samtidig begynte tunge regndråper å falle fra himmelen over Grefsen kirke, i en ellers varm og solfylt sommerdag.

Høyt verdsatt: Håvard Vederhus (21) blir beskrevet som usedvanlig talentfull, meget kunnskapsrik, inkluderende og omsorgsfull. Torsdag ble han begravet fra Grefsen kirke i Oslo. Foto: UFFE FRANDSEN
Høyt verdsatt: Håvard Vederhus (21) blir beskrevet som usedvanlig talentfull, meget kunnskapsrik, inkluderende og omsorgsfull. Torsdag ble han begravet fra Grefsen kirke i Oslo. Foto: UFFE FRANDSEN Vis mer