Gråtkvalt lensmann beklaget i retten

Meløy-lensmann Kjell Sahl var på gråten da han i retten beklaget at politiet hadde gjort for lite i Linn-saken. Samtidig gjemte Linns mamma ansiktet i hendene på bakerste benk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitneprovet til Meløy-lensmannen ble en sterk opplevelse for alle involverte i drapssaken mot Jørn-Are Andersen Sæle. En gråtkvalt lensmann beklaget, og innrømmet at politiet hadde gjort en for dårlig jobb med anmeldelsen fra Linn Charlott Nesblom.

Den 16 år gamle Meløy-jenta anmeldte sin ekskjæreste for vold og drapstrusler den 17. september. 6. november ble hun drept. I de syv ukene mellom anmeldelse og drap gjorde politiet ingenting.

- En forferdelig tid

- Dette har plaget meg noe voldsomt denne høsten og vinteren. Det har vært en forferdelig tid fra 6. november. Men jeg har ikke hatt det så fælt som de som har mistet en av sine, sa Sahl mens tårene presset på og han flere ganger banket i bordet for å holde seg selv oppe.

På bakerste benk i rettssal seks satt Linns mamma og pappa. Mamma Helen gjemte ansiktet i hendene, mens pappa Svein-Olav trøstet. De har ikke snakket ett eneste ord med lensmannen etter at han kom hjem fra sydenferien en uke etter drapet.

- Kjente ikke anmeldelsen

Sahl innrømmet i retten at han fikk høre om anmeldelsen fra Linn mot Sæle den 17. september, samme dag som førstebetjent Edgard Skorbakk mottok den, men at han leste den første gang på Markus Andresens (Sahls advokat, red. anm.) kontor den dagen han ble avhørt av SEFO, 24. november. Sahl hevdet at han ville pågrepet Sæle og bedt om varetekts-vurdering eller besøksforbud om han hadde kjent til anmeldelsens alvorlige innhold.

Han forklarte ikke, og ble ikke spurt om, hvorfor han som lensmann ikke selv satte seg inn i anmeldelsens innhold da han ble gjort kjent med at den var levert av Linn.

- Men man vet jo ikke hva som rører seg i mennesker. En gang prøvde jeg noe annet, og da gikk det galt, sa Sahl om en fersk episode der en Meløy-mann som ble ilagt besøksforbud, tok sitt eget liv.

- Ingenting å skjemmes for, dommer

SEFO-saken mot Meløy-politiet ble henlagt av både SEFO og statsadvokaten fordi man ikke klarte å finne ut om Sahl eller Skorbakk fortalte sannheten. I flere medier er det mer enn antydet at Sahl er løgneren.

- Jeg er fullstendig klar over at Skorbakk sier noe annet enn meg. Hvis han har sagt det han sier at han har sagt, så har jeg i alle fall ikke oppfattet det, sa en tydelig presset lensmann Sahl.

Han kunne ha nektet å forklart seg for retten fordi riksadvokaten ikke har avgjort SEFO-sakens endelige skjebne. Men Sahl valgte å kaste jakken og ta plass i vitneboksen.

- Jeg er villig til å forklare meg. Jeg har ingenting å skjemmes for, dommer, sa Sahl.