- Gratulerer! Og takk for nervecellen jeg fikk på besøk hos dere

Statsminister Erna Solbergs hilsen til Nobel-vinnerne.

STOLT STATSMINISTER:  Erna Solberg gratulerer de første norske nobelprisvinnerne i medisin. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STOLT STATSMINISTER: Erna Solberg gratulerer de første norske nobelprisvinnerne i medisin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt Nobelprisen i medisin for sin hjerneforskning. De blir med det de første nordmenn som noen sinne har fått prisen som har vært delt ut siden 1901.

Statsminister Erna Solberg er tidlig ute med å gratulere prisvinnerene.

- Fantastisk! Gratulerer med Nobelprisen May-Britt Moser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, skriver hun på Twitter, og legger til i en ny melding:

- Og takk for nervecellen jeg fikk på besøk hos dere, ser på den hver dag!

Til Dagbladet forteller hun at det er en ekte nervecelle, støpt inn i plast, som står på skrivebordet hennes. Denne fikk Erna Solberg ved et besøk på Kavli-instituttet i Trondheim.

Nysgjerrige, arbeidssome og utadvendte Solberg har også ringt vinnerne og gratulert direkte.

- Jeg gratulerte dem, og sa at de var en stor inspirasjon til resten av Forsknings-Norge. Vi har vel ikke fått en nobelpris siden 1973, og i medisin har vi jo aldri fått noen Nobelpris tidligere, minner Solberg om.   

Hva er det med disse to som gjør at de har blitt best i verden på sitt felt?

- De er godt utdannet fra utlandet, og har selvsagt vært på topp hele veien, som studenter og tidligere i karrieren. De er nysgjerrige og arbeidsvillige, men samtidig veldig utadvendte og flinke til å skape et stort fagmiljø rundt seg som du ser at folk trives i å jobbe i. Da tiltrekker de seg de beste fra hele verden, og har mulighet for å få til store prosjekter.

Inspirerende Både May-Britt og Edvard Moser er begge psykologiprofessorer ved NTNU, hvor de også leder hvert sitt institutt.

- Dette er ikke overraskende. May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen. Dette er svært inspirerende for oss alle. Deres virksomhet er også helt i tråd med NTNUs visjon «Kunnskap for en bedre verden», sier rektor Gunnar Bovim i en kommentar ifølge NTB.

De deler årets nobelpris i medisin med amerikanskbritiske John O'Keefe.

Nysgjerrig og søkende Ordfører i Herøy kommune, Arnulf Goksøyr, er henrykt over at sambygdingen og jenta han en gang hadde som nabo, nå er blitt nobelprisvinner.

- Vi synes dette er fantastisk, sier Goksøyr til Dagbladet.

- Vi gikk på skole samtidig og hun var min nærmeste nabo i mange år. May-Britt var alltid ei oppvakt jente, nysgjerrig og søkende. Hun var her og holdt foredrag om det hun nå har vunnet pris for bare for noen få måneder siden, sier Goksøyr.