Gratulerer!

Tidsskriftet Samora jubilerer. Det har gitt stemme til innvandrere i 25 år. Samtidig kommer Norges første flerkulturelle avis, Utrop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samora heter

et av Norges mest levedyktige tidsskrifter, som i disse dager kan feire sitt 25-årsjubileum. Det ble startet under navnet «Immigranten. Tidsskrift mot fordommer» av ei gruppe entusiaster, deriblant Nita Kapoor, nåværende kultursjef i NRK, Turid Heiberg, som nå er forsker og ansatt i Redd Barna, og ildsjelen Khalid Salimi, som nå ved siden av å være nestsjef i Norsk kulturråd er med i styret for kulturstiftelsen Horisont - og fortsatt redaktør for Samora. Da de sammen med nesten 20 andre i 1979 besluttet å utgi et tidsskrift, skjedde det ved hjelp av egne midler og ubetalt dugnadsarbeid - slik det alltid er ved begynnelsen av ordentlige prosjekter.

At Immigranten/Samora har bevist at det hører til blant de «ordentlige», blir åpenbart når vi ser hva tidsskriftet har avfødt: Antirasistisk Senter, MIRA Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner, Nordic Black Theater, nærradiostasjonen Tellus, Fattighuset - for å nevne noen. For ikke å snakke om alle de artiklene som nødvendigvis har stått i tidsskriftet gjennom åra. Og hvis noen tror de er skrevet av en liten klikk bidragsytere, tar de feil. Over 400 skribenter har bidratt så langt.

Jubileumsnummeret

som nå er i salg, har samlet utvalgte artikler fra alle årgangene. Det er både forbløffende og forstemmende at svært mange av dem er like aktuelle i dag som da de ble skrevet. Vel så tankevekkende er det at Turid Heiberg så tidlig som i 1980 behandlet tvangsekteskap og kvinnemishandling blant innvandrere. Om datidas norske myndigheter hadde den pakistanske kvinnen som ble intervjuet dette å si: «Myndighetene behandler oss ikke som kvinner, men som koner. I begynnelsen, da jeg klaget til politiet på min manns vold, nektet de å hjelpe. De sa bare at dette var et familieproblem og at de ikke kunne gjøre noen ting.» Akkurat dette er forhåpentlig blitt endret i løpet av åra som er gått, takket være blant annet innsatsen til mennesker som de som sto og står bak Samora.

Heller ikke pressen

unnslapp redaksjonskollegiets granskende blikk. Allerede i 1982 brakte tidsskriftet en lengre diskusjon mellom flere ledende pressefolk og redaksjonens egen medarbeider om hvilke holdninger til innvandrere som formidles gjennom norske aviser - og om hvordan innvandrerne oppfatter omtalen av seg selv. Også den kan leses med utbytte i dag. Det må derfor oppleves som en virkelig bursdagsgave at den første norske flerkulturelle avisa, Utrop, kom med sitt første nummer nærmest på dagen for Samoras jubileum. Riktignok har Utrop eksistert i tre år som nettsted, men nå er den blitt «ekte avis», som «tar mål av seg til å bli minoritetenes stemme i det norske samfunnet», som den skriver på første side. Det gjorde Immigranten/Samora også, men hver generasjon trenger sin stemme - og i det flerkulturelle Norge trengs det nettopp mange stemmer. Også Utrop har indirekte fått drahjelp av Samora. Jeg vil derfor gratulere begge med dagen!