- Grav graven selv!

Bør pårørende eller naboer selv grave graver til avdøde? Spørsmålet er reist av en KrF-politiker i Brønnøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Lokalpolitikerne i Brønnøy i Nordland føler seg presset til å snu alle steiner. Slik kom også steinene på kirkegården i søkelyset.

Tanken om at folk i utkanten av kommunen kan grave naboens grav, ble lagt fram av KrF-politikeren Vigdis Hals Nielsen (70).

- Jeg har ikke foreslått dette, men stilte et spørsmål da vi tråklet på budsjettet. Jeg lurte på om det kunne være noe å spare, hvis folk som bor i nærheten av kirkegårdene kan grave, sier Vigdis Hals Nielsen.

Hun fikk ikke noe svar fra kirkevergen i budsjettdebatten. Hun tror heller ikke det er mye penger å spare på dette, noe kirkeverge Bjørnar Torgersen bekrefter overfor Brønnøysunds Avis.

De årlige utgiftene for kommunen ved graving er 58000 kroner. Driftsbudsjettet er på 314 millioner. Tidligere var det vanlig at graving foregikk på dugnad i lokalsamfunnet. Da gravemaskiner ble tatt i bruk, ble det sett på som et framskritt.

- Før var det ingen annen måte å gjøre det på. Da var det håndgraving, og det var ikke lov å være på kirkegården med motorisert utstyr, sier Nielsen.

- Tidligere har jeg foreslått at politikerne burde fått servert en mer beskjeden lunsj. Skal vi spare, må vi gjøre det på alle bauger og kanter.