Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravde 360 meter tunnel på fem måneder

- Taliban-flukten en katastrofe, sier afghanske myndigheter. Siste opptelling: 541 fanger borte.

 SPERRER:  Afghanske politimenn og NATO-styrker har opprettet sperringer rundt Sarposa-fengelset i Kandahar i dag etter masseflukten. Men minst 541 fanger er allerede borte, mange av dem Taliban-soldater- og - kommandanter. FOTO: ALLAAUDDIN KHAN, AP/SCANPIX.
SPERRER: Afghanske politimenn og NATO-styrker har opprettet sperringer rundt Sarposa-fengelset i Kandahar i dag etter masseflukten. Men minst 541 fanger er allerede borte, mange av dem Taliban-soldater- og - kommandanter. FOTO: ALLAAUDDIN KHAN, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 500 Taliban-krigere har flyktet fra et fengsel i Kandahar gjennom en flere hundre meter lang tunnel.

Afghanske myndigheter kaller masseflukten en katastrofe. Hundrevis av fanger er på frifot i den sørafghanske provinsen Kandahar etter den omfattende rømningen som startet seint søndag kveld. — En flere hundre meter lang tunnel ble gravd fra sør og inn i fengselet, og 476 politiske fanger flyktet i går kveld, forteller fengselsdirektøren Ghulam Dastageer Mayar. — De begynte å komme ut av fengselet i 23-tiden i går kveld, og i morgentimene i dag hadde 541 fanger flyktet, sier han. Taliban-kommandanter Ifølge en talsmann for Taliban var 106 av fangene som rømte, Taliban-kommandanter, mens de øvrige var fotsoldater. — Dette er et hardt slag og noe som aldri skulle ha skjedd, sier Waheed Omer, talsmann for Afghanistans president Hamid Karzai. — Vi forsøker nå å finne ut hva som har hendt og hva som blir gjort for bøte på katastrofen i Kandahar, fortsetter han.

Fem måneder Taliban hevder å ha stått bak masseflukten, men sier at tunnelen ble gravd ut av fangene selv innenfra fengselet. — Fangene gravde en 360 meter lang tunnel, forteller Yousuf Ahmadi. Arbeidet med å grave tunnelen ble ifølge Taliban påbegynt for fem måneder siden, og fluktruta skal ha blitt gravd under en rekke kontrollposter. Provinsguvernøren i Kandahar sier at flere av fangene ble pågrepet igjen etter flukten, men det oppgis ikke hvor mange det skal være snakk om.
Tre år etter Taliban sier derimot at alle fangene lyktes med å komme seg unna. — Alle er nå i trygghet ved våre sentre, og det har ikke vært kamphandlinger, forteller Ahmadi. Nattens masseflukt var den andre på tre år fra fengselet i Kandahar. I 2008 greide rundt 1.000 innsatte å flykte fra fengselet, etter at Taliban sprengte porten ved hjelp av en bilbombe.

(NTB-AFP).

 15. JUNI 2008:  For snart tre år siden brukte Taliban bilbomber for å befri fanger fra hovedfengselet i Kandahar.  FOTO: HUMAYOUN SHIAB, EPA/SCANPIX.
15. JUNI 2008: For snart tre år siden brukte Taliban bilbomber for å befri fanger fra hovedfengselet i Kandahar. FOTO: HUMAYOUN SHIAB, EPA/SCANPIX. Vis mer
 MUREN:  En afghansk soldat holder vakt utenfor fengselsmuren i dag mens sivile passerer på gata. FOTO: ALLUADDIN KHAN, AP/SCANPIX.
MUREN: En afghansk soldat holder vakt utenfor fengselsmuren i dag mens sivile passerer på gata. FOTO: ALLUADDIN KHAN, AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media