SARKOFAG: Dette er sarkofagen til farao Sobekhotep I, «resirkulert» og brukt i en av de nyoppdagene gravene. Sarkofagen er laget av bergarten kvartsitt og veier 60 tonn. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix
SARKOFAG: Dette er sarkofagen til farao Sobekhotep I, «resirkulert» og brukt i en av de nyoppdagene gravene. Sarkofagen er laget av bergarten kvartsitt og veier 60 tonn. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB ScanpixVis mer

Gravde fram en 3600 år gammel egyptisk konge

Bekrefter teori om «tapt» dynasti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et tidligere ukjent, men potensielt viktig kongedynasti er nå i ferd med å graves fram fra ørkensanden i Egypt, skriver den britiske avisa The Independent.

Det «tapte» dynastiet eksisterte parallelt med andre dynasti i nord og sør, i den såkalte andre mellomepoke. Dette var epoken før «det nye riket», med mer kjente faraoer som Tutankhamon og Ramses II.

Trolig 16 graver De amerikanskledede utgravingene har foregått i Abydos, som ligger vest for Egypts berømte Kongenes dal. Kirkegården antas å være hvilestedet for så mange som 16 faraoer, som inntil nå har vært ukjent. Så langt er ti av dem funnet.

Allerede i 1901/1902 oppdaget ei gruppe britiske arkeologer fire av gravene, men visste da ikke hvem gravene tilhørte.

Etter å ha tydet en gammel og skadet egyptisk papyrusrull konkluderte den danske professoren Kim Ryholdt i 1997 at et tapt dynasti måtte ha eksistert i Abydos mellom år 1650 f.Kr. og 1600 f.Kr.

Men beviser har han ikke fått før nå.

Hieroglyfer For en av gravene som arkeologene nå har funnet, var nemlig merket. Grava, som lå tre meter under bakken, tilhørte den ukjente faraoen Senebkay. Navnet er sammensatt og betyr «min sjel er sunn». Ut fra hieroglyfer på veggen konkluderer de amerikanske arkeologene med at han enten var den første eller siste faraoen i dynastiet.

GRANSKER: Arkeologer saumfarer gravkammeret i Abydos. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix
GRANSKER: Arkeologer saumfarer gravkammeret i Abydos. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Inneholdet i grava var imidlertid skadet etter gravplyndring for 2000 år siden. Senebkays mumie var revet opp av røverne, som håpet å finne gull inni den - og beinrestene hans lå strødd utover golvet i gravkammeret.

Nå har egyptologene fra University of Pennsylvania lyktes i å sette sammen den tapte faraoens kroppsrester. Faraoen var 1,75 meter høy og døde i en alder rundt 50, av ukjente årsaker.

Seks av gravene er til nå undersøkt. Fire av dem er helt ribbet av gravrøvere for flere tusen år siden, men en av dem inneholdt altså Senebkays ødelagte mumie, gravmaska og den såkalte kanopiske kista - som inneholder faraoens indre organer.

Gigantsarkofag Den sjette grava inneholder en gigantisk sarkofag på 60 tonn, laget av bergarten kvartsitt. Hvilken farao som lå i den, er ukjent - men han antas å være Senebkays umiddelbare forgjenger eller etterfølger.

Den røde gigantsarkofagen viser seg å være «resirkulert»; den har tidligere tilhørt den kjente faraoen Sobekhotep I fra det 13. dynasti (18. eller 19. århundre f.Kr.).

Egyptologene tror gjenstander fra Senebkays grav også er resirkulert.

INNGANGEN: Dette er inngangen til faraoens gravkammer i Abydos. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix
INNGANGEN: Dette er inngangen til faraoens gravkammer i Abydos. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Gjenbruken reflekterer trolig at det tapte dynastiet sto relativt svakt økonomisk, sier forsker Joseph Wagner.

Imens fortsetter arbeidet med å avdekke de resterende gravene, med moderne geologiske metoder. Forskerne håper også å finne flere hieroglyfer som kan bidra til å komplettere historien om dynastiet og identifisere de andre faraoene.

FRAGMENT: Et fragment fra faraoens gravkammer viser ham sittende på ei trone, og bekrefter at grava virkelig er hans. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix
FRAGMENT: Et fragment fra faraoens gravkammer viser ham sittende på ei trone, og bekrefter at grava virkelig er hans. Foto: Egyptiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix Vis mer