Gravde fram onkel og tante fra raset

SKJELFJORD i Lofoten (Dagbladet): Sorgen er som et kors på skuldrene til Per-Arne Myklebust. Skjelfjord-skredet krevde to liv - hans onkel og tante. Nevøen gravde fram begge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sjokkert. Akkurat nå forstår jeg svært lite. Alt virker så meningsløst, sier 33-åringen til Dagbladet. Han har vansker med å holde følelsene i sjakk.

For de omkomne - Einar og Lilly Myklebust - hadde mange slektninger i Flakstad, nevøen Per-Arne var en av dem.

Inferno i hvitt

Fredag den 13. var bare noen timer gammel da ulykken rammet Skjelfjorden ytterst i Lofoten. Klokka 04.00 ble to bolighus som sto 15 meter fra hverandre truffet av snømassene. Ingen kunne ane at naturkreftene skulle slå til med så voldsom og ødeleggende kraft.

I fjellsida er det ingen truende skavler, til og med enkelte gresstuster stikker fram oppe i berget. Det kan se ut som om vinden har blåst snøen vekk.

Sannheten er at lofotfjellene kan «lyve» - det kan løsne nok snø til å jevne hus med jorda.
Mens raset bare sneiet husveggen hos naboene, rammet snømassene Einar (60) og Lilly Myklebust (60) med full kraft. De var sjanseløse da tonnevis av snø kom veltende nedover fjellet. Trolig ble huset fylt av snø i løpet av få sekunder. Både boligen og garasjen deres ble feid på havet, knust til pinneved.

Nå ligger det som er igjen av huset og flyter i det iskalde Lofothavet, og vitner om tragedien som har rammet Skjelfjord.

300 meter bredt

Per-Arne Myklebust fra Ramberg fikk sjokkmeldingen klokka 05.00 fredag morgen. Et kvarter seinere satt han i sjarken for å gå den timelange turen til Skjelfjord.

Her ble han møtt av et ubeskrivelig tragisk syn. Det 300 meter brede raset hadde smadret alt på sin vei.
Onkelen og tanta ble funnet i fjæra, ikke langt fra der huset deres sto. Da var begge døde.

- Hva skal jeg si etter å ha opplevd noe slikt? Ord blir så fattige, sier Per-Arne Myklebust.
Under tøffe værforhold deltok han seinere i arbeidet med å evakuere rundt 50 mennesker fra rasområdet. De ble fraktet i sikkerhet på aldersheimen på andre siden av fjorden. Blant dem var Jorun Alfheim og Reidar Pedersen. De har mistet naboer og gode venner. Lilly var også Joruns arbeidskollega.

- Vi var livredde før hjelpen kom og fryktet at et nytt ras kunne gå. Dette har satt en kraftig støkk i oss alle. Jeg vet ikke hvordan vi skal takle savnet etter naboene våre. Dette er så veldig, veldig trist, sier Jorun Alfheim.

Folkemøte

Bygdefolket er smertelig klar over at det gikk ras på det samme stedet i 1956. Den gang gikk ett menneskeliv tapt.

I går kveld ble det bestemt at beboerne i 15 hus ikke fikk overnatte hjemme. Skredfaren er fortsatt meget stor.

I går kveld var det folkemøte i Skjelfjord. Der forsøkte de 120 innbyggerne å bearbeide sorgen og sjokket, sammen med kommuneledelsen og helsepersonell.