Gravde i tre måneder

De grådige banktyvene i Brasil gravde seg inn til millionene under travel gågate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Tyvene utførte et av historiens største og frekkeste banktyverier. De fikk med seg 3,5 tonn sedler.

Ingen av de to millioner innbyggerne i havnebyen Fortaleza (festning) nordøst i Brasil ante hva som var på gang, da det dukket opp et lite gartneri rett ved sentralbanken.

Politi og sikkerhetsvakter som ruslet forbi Grama Sintética, fant ikke noe mistenkelig ved bilene som fjernet mange tonn med jord fra det grønne huset.


Men innenfor veggene planla rundt 20 menn et av verdenshistoriens største tyverier.

Jobbet lenge

Fire meter under jorda jobbet tyvene dag og natt med å grave ut en åtti meter lang og 70 centimeter høy tunnel mellom gartneriet og banken. Etterhvert som de gravde seg nærmere velvet, dekket de tunnelveggene med trepanel og plast, og satte opp elektrisk lys.

For hver dag som gikk, kom de nærmere målet. Etter tre måneder hadde de gravd seg frem til penmgesedlene.

410 millioner kroner i bankvelvet.

Med gartneriet som skalkeskjul, klarte de tyvene å frakte bort flere tonn med jord uten at noen fattet mistanke. Denne helga hadde de kommet seg gjennom de to meter tykke betongveggene rundt velvet og sto midt inne blant 500 kvadratmeter med ufattelige verdier.

Gravde i tre måneder

Utbyttet, som besto av 50-realsedler (cirka 140 kr), lå i fem beholdere. Tyvene tok med seg rundt tre millioner sedler

Både kameraene eller bevegelsessensorene inne i velvet var satt ut av spill. Ifølge politiet kan tyvene ha hatt fritt spillerom hele helga, mens banken var stengt mellom klokka 18 fredag og klokka 8 mandag morgen.

- De har jobbet i flere måneder. Gartneriet var operativt siden mars. De hadde sofistikert utstyr, blant annet gps. De må også ha benyttet eksperter i matematikk, ingeniørteknikk og utgravning, opplyser politiet.

Det eneste politiet fant da de raidet gartneriet etter tyveriet, var en knipetang, en drill, en elektrisk sag og en blåselampe.

Så langt er ingen pågrepet.

Les om verdens mest berømte bankran.

GRAVDE: Tyvene gravde en 200 meter lang tunnel mellom gartneriet og banken.
GARTNERIET: Dette lille bygget var basen til tyvene.