Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravde ned Palme-dokumenter i hagen

Säpo-sjefen anså dem for å være så sensitive at han gravde dem ned i sin egen hage.

PALME-DRAPET:  Olof Palme ble skutt og drept den 28. februar 1986. Under en ulovlig overvåkning av en russisk diplomat forsnakket seg om at Sovjet visste om drapet på forhånd. Den svenske regjeringen la imidlertid lokk på saken i 1990. 

Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
PALME-DRAPET: Olof Palme ble skutt og drept den 28. februar 1986. Under en ulovlig overvåkning av en russisk diplomat forsnakket seg om at Sovjet visste om drapet på forhånd. Den svenske regjeringen la imidlertid lokk på saken i 1990. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Expressen avslørte tidligere denne uka om at det svenske politiets Palmegruppe hadde foretatt nye avhør av Walter Kegö og Jan-Henrik Barrling, to tidligere etterforskere i politiets sikkerhetstjeneste (Säpo).

Palmegruppen ønsket opplysninger om den ulovlige overvåkningen av en russisk diplomat, som angivelig skulle ha forsnakket seg og sagt at Sovjetunionen på forhånd visste at Palme skulle bli drept.

Den ulovlige overvåkningen fikk kodenavnet «Källa Erik.» I dag skriver Expressen at Säpos sjef for kontraspionasje, Tore Forsberg, anså dokumentene for å være så sensitive at han gravde dem ned i sin egen hage i Enskede. Dette opplyser Kegö og Barrling.

Sporene slutter Den ulovlige overvåkningen ble hemmeligstemplet av den svenske regjeringen i 1990, og Kegö og Barrling ble pålagt taushetsplikt i saken, en taushetsplikt de tidligere i år ba om å få opphevet.

Dokumentene skal ha blitt gravd ned i Forsbergs hage i 1987. Forsberg døde i 2008. Expressen har vært i kontakt med enka, Siv Forsberg Castemark, men hun kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene om at dokumentene er gravd ned.

- Jeg vet ingenting om det. Det kan ha godt ha gjort, uten at jeg kjenner til det. Jeg hadde ikke noe innsyn i hans arbeid, sier hun. Etter at dokumentene skal ha blitt gravd ned, jobbet Kegö og Barrling for Säpo med den ulovlige overvåkningen mellom april og juni 1988.

Papirene ble da hentet opp igjen av en Säpo-sjef. Der slutter sporene.

Husker ikke Den ulovlige overvåkningen ble gjenstand for granskning i 1989 da Expressen avslørte at forlagsredaktøren Ebbe Carlsson undersøkte det såkalte PKK-sporet, en teori om at Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) skulle vært medvirkende i drapet på Olof Palme.

Saken endte med at daværende justisminister Anne-Greta Leijon måtte gå av. Anders Björck, en svensk politiker for Moderaterna, deltok i granskningen. Han hadde et fire timer langt møte med Säpo om den ulovlige overvåkningen.

- Det hadde ingenting med Palme-drapet å gjøre. Det gjaldt vanlig spionarbeid som Sovjet og deres agenter, sier han til Expressen.

Han sier han ikke kan huske om han fikk se de omtalte dokumentene.

TIDLIGERE SÄPO-SJEF:  Tore Forsberg. Foto. Sven Lindwall / Expressen
TIDLIGERE SÄPO-SJEF: Tore Forsberg. Foto. Sven Lindwall / Expressen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling