Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gravde opp levninger fra kirkegård. Nå må de gravlegge Eidsvoll-mannen på nytt

Porsgrunn kirkelige fellesråd trosset Riksantikvarens advarsel. Nå beklager de.

FANT LEVNINGER: Porsgrunn kirkelige fellesråd sier at det var en kommunikasjonssvikt mellom dem og entreprenøren da de gravde opp levninger fra den historiske kirkegården. Kirkerådet beklager og sier de skal gravlegge Eidsvoll-mannen Jens Fabricius (innfelt) på nytt. Foto: Aasmund Beier-Fangen
FANT LEVNINGER: Porsgrunn kirkelige fellesråd sier at det var en kommunikasjonssvikt mellom dem og entreprenøren da de gravde opp levninger fra den historiske kirkegården. Kirkerådet beklager og sier de skal gravlegge Eidsvoll-mannen Jens Fabricius (innfelt) på nytt. Foto: Aasmund Beier-Fangen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det ble bestemt at Østre Porsgrunn kirke skulle bygges på ny, etter at den brant ned i 2011, advarte Riksantikvaren Porsgrunn kirkelige fellesråd om å ikke røre de historiske gravplassene.

Nå må kirkerådet blant andre gravlegge Eidsvoll-mannen Jens Fabricius, hans kone Elisabeth Marie og Nicolai Benjamin Aall (1769 – 1854) ​ på nytt, skriver Porsgrunns Dagblad.

Gravearbeidet har pågått en stund, men deler av den historiske kirkegården, som er en av de mest verneverdige i Norge, ble gravd opp forrige uke.

- Svært alvorlig

Riksantikvaren fikk vite om oppgravingen tirsdag og truet onsdag med politianmeldelse.

- Vi ser svært alvorlig på denne saken, sier seksjonssjef hos Riksantikvaren, Linda Veiby til avisa.

Til Dagbladet forteller Veiby at de har vært tydelig på at gravminnene må sikres i byggeperioden.

EIDSVOLL-MANN: Levningene til blant andre den norske politikeren Jens Fabricius ble funnet under gravearbeidet. Foto: Oslo museum
EIDSVOLL-MANN: Levningene til blant andre den norske politikeren Jens Fabricius ble funnet under gravearbeidet. Foto: Oslo museum Vis mer

- Det har vi vært tydelige på gjennom flere brev, uttalelser og møter. Vi fikk en melding tirsdag ettermiddag om at graven til blant andre Fabricius og noen andre graver var fjernet og vi fikk beskjed om at man ikke visste hvor levningene var, sier ved Riksantikvaren.

Like etter dette forteller Veiby at Riksantikvaren sendte en melding til Telemark fylkeskommune der de ba dem følge opp med en anmeldelse av forholdet. Telemark fylkeskommune opplyser overfor Porsgrunn Dagbladet at de ikke velger å anmelde forholdet likevel.

BEKLAGER: Porsgrunn kirkelige fellesråd beklager at de gravde opp levninger uten tillatelse. Foto: Aasmund Beier-Fangen
BEKLAGER: Porsgrunn kirkelige fellesråd beklager at de gravde opp levninger uten tillatelse. Foto: Aasmund Beier-Fangen Vis mer

- Beklager

Kirkesjef i Porsgrunn, Johannes Sørhaug, beklager det som har skjedd. Han sier det skyldes kommunikasjonssvikt.

- Det har blitt gravd på et område det ikke skal graves på. Det skyldes mangelfull kommunikasjon mellom oss som byggherre og entreprenøren. Bakgrunnen for at det som har skjedd, er at det har blitt gravd til en fundamenteringsjobb til en byggekran som skal settes opp. Dette er ordentlig beklagelig. Vi jobber med rutinene vi har, slik at det ikke skal skje ting i det videre arbeidet, sier Sørhaug til Dagbladet.

Sørhaug sier han er kjent med at Riksantikvaren ønsker en anmeldelse, men at Telemarks fylkeskommune sier at det ikke er aktuelt.

- Det gjør ikke noe med situasjonen. Skaden er allerede skjedd. Vi er glade for konklusjonen fylkeskommunen har tatt og at det ikke stopper arbeidet, sier kirkesjefen.

Ny begravelse

Johannes Sørhaug sier at levningene de fant, er tatt vare på og at de er blitt håndtert på en forsvarlig måte.

Han sier at gravearbeidet har blitt gjort med forsiktighet og at de har hatt arkeologer med i prosessen.

- De vil bli gravlagt på samme sted når kirka står ferdig våren 2019, om 14 måneder omtrent, sier Sørhaug.

En ny begravelse vil bli gjort i samarbeid med kulturmyndighetene, opplyser han.

Stor nasjonal verdi

Linda Veiby hos Riksantikvaren sier de har fått en beklagelse overfor byggherre Porsgrunn kirkelige fellesråd.

- Vi har fått en muntlig beskjed om at levningene saken gjelder er blitt funnet. Hvis det stemmer, er det bra. Vi avventer nå en orientering fra fylkeskommunen, sier Veiby, og sier at Riksantikvaren forventer at levningene blir begravet igjen på en sikker og verdig måte.

- Dette ser vi svært alvorlig på. For det første skal alle gravminner behandles med respekt. De er levninger etter mennesker og de skal behandles medmenneskelig. For det andre er dette levninger og minnesmerker etter personer som har vært med på å skrive Norges grunnlov. Minnesmerkene er derfor også et symbol på det arbeidet de har gjort og gjør at det er stor nasjonal verdi knyttet til disse, sier Veiby.

Historisk kirkegård

Porsgrunns Dagblad skriver at Riksantikvaren kom med en klar advarsel til Porsgrunn kristelige fellesråd om at de ikke burde røre gravene til de nevnte personene i 2014.

- Kirkegården ved Østre Porsgrunn kirke er en av Norges viktigste kulturhistoriske kirkegårder. Her ligger Aall-familien med de tre Eidsvoll-mennene i tillegg til Fabricius-familien. Det er helt uaktuelt å tillate og flytte disse gravene, sa riksantikvar Jørn Holme den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!