Gravde opp Mig-25

Opprørerne i Irak har store våpenlagre å ta av. USA bommet stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den største militære utfordringen USA står overfor i Irak er selvsagt å gjenopprette en situasjon der gjenoppbyggingen av landet kan fortsette uten bomber og kidnappinger. Det blir ingen liten utfordring. Men det halter atskillig når enkelte sammenligner situasjonen med Vietnam.

Det kan nok være likheter, men forskjellene er minst like viktige. Den største forskjellen er at motstanden i Sør-Vietnam ble dirigert av en velordnet stat i nord, med ubegrenset tilgang til våpen og andre forsyninger fra Sovjetunionen.

Det virker svært lite sannsynlig at noen av Iraks nabostater vil påta seg en lignende rolle i dag. Det ville isåfall bli en situasjon der USAs krigsmaskin, med en helt annen høyteknologi enn i Vietnam, ville komme ganske godt til sin rett.

Transporter under forflytning er blant de tingene teknologien har gode forutsetninger for å oppdage.

Spørsmålet blir dermed hvor mye våpen og ammunisjon de militante irakske grupperingene allerede kan ha klart å skaffe seg.

Ukontrollert

Med alle mulige forbehold for at inntrykkene man får via TV-skjermen er mangelfulle, kan det virke som om de irakske grupperingene er noe bedre bevæpnet enn palestinske Hamas, men dårligere enn libanesiske Hizbollah. Men de skjulte våpenlagrene kan være store. Av uttalelser de siste måneder fra USAs første sivile sjef for gjenoppbyggingen i Irak, den pensjonerte generalen Jay Garner, fremgår det at det kom som en overraskelse på amerikanerne at den irakske hærens avdelinger rett og slett gikk i oppløsning etter hvert som koalisjonen nærmest seg Bagdad. Amerikanerne hadde ventet at de fleste avdelingene skulle overgi seg på en ordnet måte, slik en del irakske avdelinger gjorde i krigen i 1991.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.