Gravde opp Mig-25

Opprørerne i Irak har store våpenlagre å ta av. USA bommet stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største militære utfordringen USA står overfor i Irak er selvsagt å gjenopprette en situasjon der gjenoppbyggingen av landet kan fortsette uten bomber og kidnappinger. Det blir ingen liten utfordring. Men det halter atskillig når enkelte sammenligner situasjonen med Vietnam.

Det kan nok være likheter, men forskjellene er minst like viktige. Den største forskjellen er at motstanden i Sør-Vietnam ble dirigert av en velordnet stat i nord, med ubegrenset tilgang til våpen og andre forsyninger fra Sovjetunionen.

Det virker svært lite sannsynlig at noen av Iraks nabostater vil påta seg en lignende rolle i dag. Det ville isåfall bli en situasjon der USAs krigsmaskin, med en helt annen høyteknologi enn i Vietnam, ville komme ganske godt til sin rett.

Transporter under forflytning er blant de tingene teknologien har gode forutsetninger for å oppdage.

Spørsmålet blir dermed hvor mye våpen og ammunisjon de militante irakske grupperingene allerede kan ha klart å skaffe seg.

Ukontrollert

Med alle mulige forbehold for at inntrykkene man får via TV-skjermen er mangelfulle, kan det virke som om de irakske grupperingene er noe bedre bevæpnet enn palestinske Hamas, men dårligere enn libanesiske Hizbollah. Men de skjulte våpenlagrene kan være store. Av uttalelser de siste måneder fra USAs første sivile sjef for gjenoppbyggingen i Irak, den pensjonerte generalen Jay Garner, fremgår det at det kom som en overraskelse på amerikanerne at den irakske hærens avdelinger rett og slett gikk i oppløsning etter hvert som koalisjonen nærmest seg Bagdad. Amerikanerne hadde ventet at de fleste avdelingene skulle overgi seg på en ordnet måte, slik en del irakske avdelinger gjorde i krigen i 1991.

Den ukontrollerte oppløsningen førte til at store mengder våpen og utstyr ble liggende og slenge en lang rekke steder. Amerikanerne hadde ikke store nok styrker til å samle det inn. Garner virker troverdig i sine uttalelser fordi han tar sin del av skylden for feilvurderingene.

Rumsfeld bommet

Forut for fjorårets felttog foregikk det en intens drakamp om hvor store styrker som var nødvendige, har Garner og flere andre fortalt. Forsvarsminister Donald Rumsfeld forlangte stadig nye og reviderte planer som forutsatte færre styrker enn det general Tommy Franks planla å sette inn. Rumsfeld og hans stab reagerte dessuten sterkt da den daværende hærsjefen, general Eric Shinseki, hevdet at det ville bli nødvendig med flere hundre tusen mann over lang tid. Rumsfeld fikk rett når det gjaldt selve felttoget, har Garner hevdet.

Felttoget gikk forbløffende lett.

Men forsvarsministeren tok helt feil i sin vurdering av styrkebehovet i den umiddelbare etterkrigstiden. Det ble raskt klart at det ikke fantes styrker nok til å kontrollere situasjonen. Hvor mye våpen som kom på avveier fra Saddam-regimets oppløste avdelinger og depoter i denne perioden og i månedene som fulgte, lar seg neppe beregne med særlig troverdighet. Men Garner har fortalt at så sent som i november 2003, et halvt år etter felttoget, lå det fremdeles store ubevoktede ammunisjonslagre forskjellige steder i Irak.

Tråkket på dem

Hvor lett er det å gjemme store våpen- og ammunisjonslagre og lignende ting i et land som Irak? Et eksempel fra flyplassen Taqqadum kan kanskje gi en pekepinn. Etter å ha vært der i flere uker fikk amerikanerne et tips om at Saddam-regimet hadde gravd ned flere kampfly i sanden tett ved flyplassen før de rømte.

Det viste å stemme. Amerikanerne grov opp en Mig-25 og en Sukhoi Su-25 som lå med vingene avmontert og hele greia pakket inn i plast. Mig-25 er det største av disse flyene, skroget er nesten 24 meter langt. Amerikanerne hadde bokstavelig talt tråkket på flyene hver eneste dag i disse ukene.

'Du vet ikke at sånt er der fordi du ikke driver og graver alle steder i stadig leting. Så inntil du får tak i noen som kan fortelle deg hvor du skal lete, eller sanden blåser bort - -', sa forsvarsminister Rumsfeld om saken. Og denne gangen hadde han jo rett.

<B>PAKKET INN I PLAST: Det 24 meter lange flyet ble pakket inn i plast før det ble gravd ned på flybasen Tamous. USA hadde holdt basen i flere uker før de fikk tips om at to fly kunne være gravd ned.
HAR TILGANG TIL VÅPEN: Opprørerne har stor tilgang til våpen. Her fra byen Mosul i helga.
VERDENS RASKESTE KAMPFLY: Mig 25 er fremdeles verdens raskeste kampfly. Her fra utgravingen.
<B>FANT TO FLY: I tillegg til det russisk-bygde Mig-flyet fant de også et Su-25-fly begravd i sanden.
KRAFTIGE SAKER: Her er flyet endelig gravd helt fram fra basen 12 mil nordøst for Bagdad.